Sledujeme s vámi: Katastrofické tornádo na jihu Moravy spojilo lidi

Jih Moravy se za pár minut proměnil na spoušť. Hotovou apokalypsu tam způsobilo tornádo, které se prohnalo hned několika oblastmi. Mimořádně silné bouřky a krupobití zasáhly především Břeclavsko. Ty zničily stovky domů, škoda bude odhadem desítky až stovky milionů. Hasiči evidují stovky událostí a vyhlásili mimořádnou událost třetího stupně na Břeclavsku a Hodonínsku. Pojišťovny odhadují počet škod způsobených tornádem na stovky milionů korun. V řádu stovek se pohybuje podle zástupců pojišťoven i samotný počet škod. Poničené domy musí být prohlédnuté statiky a označené za bezpečné, než do nich dobrovolníci přijdou pomáhat odklízet trosky. Většina domů už má místo střech alespoň provizorní plachty. Bouře na Moravě si vyžádala šestou oběť. Dvouleté dítě zemřelo ve Fakultní nemocnici Brno. Jeho rodině z Moravskoslezského kraje poskytne moravskoslezské hejtmanství finanční pomoc ve výši 400 tisíc korun.

https://www.youtube.com/watch?v=BrCJjYJX9fE

video tornáda v Holíči

Nejhorší situace je v obcích Moravská Nové Ves, Mikulčice, Hrušky a Lužice, kde je zasažená asi třetina obce a asi dvacet z celkově zhruba 120 zničených domů po bouři bude nutné zbourat. Masivně poškozeno je sedm obcí. Polovina obce Hrušky je prakticky srovnaná se zemí. Z domů často zůstaly jen obvodové zdi. Bouřka řádila také ve Valticích, kde vybily kroupy okna na radnici, ale také na zámku, kde zničily střechu. Bouře značně poničila také obec Stebno u Kryr na Lounsku. Meteorologové nevylučují, že místo zasáhlo tornádo. Škody jsou v řádech desítek až stovek milionů korun. Záchranáři v Jihomoravském kraji po bouřce odvezli do nemocnic 83 pacientů, z nich 18 bylo zraněných těžce. Další desítky lidí ošetřili na místě. Dva těžce zranění lidé, které po čtvrtečním řádění tornáda na Břeclavsku a Hodonínsku převzaly do péče nemocnice ve Vídni, jsou mimo ohrožení života.

Škody způsobené tornádem na jihu Moravy odpovídají síle F3, kdy se rychlost větru pohybuje kolem 219 kilometrů v hodině a výše. Ubedl to Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Ústav však nevyloučil ani vyšší stupeň. Při F4 je rychlost kolem 267 kilometrů za hodinu. Tornádo přesahující sílu F3 v Česku zatím zaznamenáno nebylo, uvedl ústav. O velikosti tornáda svědčí jeho stopa po tornádu, která je 26 kilometrů dlouhá a 500 metrů široká. Stopa končí u Ratíškovic.

V Moravské Nové Vsi je 1000 míst bez energie. Na Hodonínsku a Břeclavsku zůstává k dnešnímu ránu bez elektřiny 2 400 domácností. Energetici obce postupně prochází a obnovují části sítě, které nejsou tak poničené a lze je obnovit. Obce nejsou celé bez dodávek energie. Na některých místech je však síť zcela zdevastovaná a zmizela. Nelze ale teď říct, kdy budou všechny obce připojeny.

Výše škody na veřejném majetku dosáhnou nejméně 12 miliard korun, na soukromém budou mnohonásobně vyšší. Poškozeno je na tisíc dvě stě domů, 69 z nich statici určili k demolici. Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) řekla, že dotace na škody na majetku po tornádu na jižní Moravě dostanou všichni postižení, i nepojištění.

 

Bouře zasáhla také Zoo Hodonín, popadaly stromy, zničené jsou ohrady, psí útulek podle ředitele v podstatě neexistuje. Zvířata přežila. Po sociálních sítích se šíří nepravdivé poplašné zprávy o údajném úniku tygrů z  Hodonínské zoo. Jak zoo na své stránce uvedla, všechna nebezpečná zvířata jsou ve svých ubikacích. Žádné z nich se při bouři nedostalo ven. Zoo Hodonín je až do odvolání uzavřena. Zoo Hodonín poděkovalo za obrovskou vlnu solidarity. V tuto chvíli uvítají zejména finanční pomoc. Nejvíce zasažen byl útulek pro psy, který bude nutné vybudovat téměř od základů, a dále oplocení některých úseků areálu. Během víkendu budou pokračovat úklidové práce, ořezy stromů, odklízení sutí a materiálu. Všechna zvířata jsou v pořádku ve svých ubikacích.

Před obecním úřadem v Moravské Nové Vsi, která patří k nejzasaženějším místům, byl zřízen Vet Point. Veterináři se na místě postarají o zraněná zvířata. Veterináři ošetřili asi 40 zvířat. Mezi nimi jsou psi, kočky, ale i jiná zvířata. Část zvířat lidé vytáhli ze sutin, jednoho psa neslo tornádo přes celou obec. Mezi uprchlými zvířaty, která hledají dobrovolníci na Hodonínsku, je i klokan.

Obec Lužice, Hodonínsko (foto: fcb/lovci bourek #pocasi #tornado #boure)

Úřady práce začali v pátek vyplácet mimořádnou pomoc, dávku v nouzi pro lidi ze zasažených obcí. Výše pomoci dosahuje v hotovosti až 58 tisíc korun na osobu. Pomoc ze strany úřadu práce (ÚP) mohou využít i tornadem postižené obce.

Také dnes pokračuje odstraňování následků této katastrofické pohromy. Hasiči s vojáky odklízí trosky. Armáda ČR musela ale demenovat  účelově lživé zprávy, že vojáci nepomáhají, nebo pomáhají málo. “V současné době máme nasazených 175 vojáků v obci Hrušky a mnohem více v pohotovosti okamžitě vyrazit,” uvedla na své sociální síti. Statici určují, jestli jsou poškozené domy ještě opravitelné nebo bude nutné je zbourat. Policie už také začala odtahovat z ulic poškozená auta. Počet mrtvých se zastavil na pěti. Škody po bouřích, jež zničily hlavně budovy a auta na Břeclavsku a Hodonínsku, půjdou do miliard. Lidé by se do demolic v žádném případě neměli pouštět sami. V Moravské Nové Vsi je kyvadlová pro dobrovolníky. 

V hodonínské nemocnici je stále 23 pacientů zraněných při tornádu, tři z nich na jednotce intenzivní péče.

Na Hodonínsku a Břeclavsku zůstává k nedělímu ránu bez elektřiny 2 400 domácností. V sobotu jich bylo kolem 3 000. Nejpostiženější je Moravská Nová Ves.

V okolí zasažených obcí se lepší doprava. V minulých dnech kolabovala především pod náporem dobrovolníků, kteří chtěli pomoci. Nyní už obce nejsou tak zablokované auty, dobrovolníci nechávají auta na okrajích obcí a chodí pěšky a na příjezdech nejsou velké kolony. Z ulic zmizela většina aut, která poničila bouřka a udělala z nich vraky. Zmizela i část suti, proto je více místa na průjezd pro hasiče, policisty a další záchranné složky.

Obec Lužice, Hodonínsko (foto: fcb/lovci bourek #pocasi #tornado #boure)

Jihomoravský hejtman znovu silně apeluje na dobrovolníky, aby teď nejezdili do oblastí zasažených na jižní Moravě tornádem. Kolabuje tam totiž doprava. Následky čtvrtečního tornáda odstraňuje na jižní Moravě zhruba 1200 hasičů. Počet je dostatečný, nabídky pomoci ze zahraničí proto zatím odmítají.

Dárci materiální pomoci pro obce zasažené bouřkami zcela zaplnili věcmi kulturní dům v Hodoníně i se zimním stadionem. V současnosti už středisko nepřijímá oblečení, deky a další pokrývky, ale potřebuje stavební materiál. Pomoc se postupně přesouvá do nejzasaženějších obcí. Hasiči potřebují kontejnery na odpad a mobilní toalety.

Jihomoravský kraj již žádá dobrovolníky, ať už nejezdí do obcí zasažených bouří. Je jich dost a není pro ně nyní práce, nastávají opět komplikace v dopravě.

Humanitární centrum v Břeclavi je počínaje dneškem otevřené nepřetržitě. Lidé tam kdykoli mohou vozit dary pro obyvatelé obcí, které postihla čtvrteční bouře a silný vítr. Potřební si je mohou v jakoukoli denní či noční dobu vyzvednout. Nejžádanější jsou věci, které lidem pomohou opravit domy. Aktuálně jsou to powerbanky, svítilny, nářadí jako rýče, lopaty, krumpáče či kolečka, rukavice, spojovací materiál, řezivo, řezací kotouče, opalovací krémy, dezinfekce a voda. 

Vznikla také potravinová banka, která hlavně zjišťuje, kdo co potřebuje. První kamiony s jídlem už přijely.  Počítá se, že pomoc bude poskytnuta ještě v řádu měsíců.

Lidé posílají v rámci charitativních sbírek na Moravu miliony. Neuběhlo ani prvních 24 hodin a darujme.cz vybralo přes 100 milionů. Jen tři největší sbírky vybraly dohromady přes 200 milionů, je i řada menších sbírek i pro jednotlivce. Finanční podpora je nyní to, co jih Moravy potřebuje, říká hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich. Pozor ale na podvodníky! Více https://ceskobezcenzury.cz/2021/06/zpravy-z-domova/katastrofa-na-jizni-morave-byla-podvodniky-zneuzita/

Jak pomoct?

Mnohé nadace začali organizovat sbírky pro finanční pomoc zasaženým obcím a jejich obyvatelům. Během prvních hodin po katastrofě na dárcovské účty přibyly desítky milionů korun. Také Slovensko nabídlo Česku po ničivé bouři pomoc s ubytováním, lidé organizují sbírku věcí. Slovensko nabídlo své volné kapacity ubytování pro děti z dětských domovů, dále pro celé rodiny a svá zařízení sociálních služeb nabízejí i Bratislavský a Trnavský kraj. Slovensko v souvislosti s bouřemi již ve čtvrtek večer vyslalo do Česka jedenáct sanitek, které například pomáhaly při převozu pacientů. Některé slovenské nemocnice zase vyčlenily kapacity pro případ převozu zraněných z Česka. Na sociální síti Slováci ohlásili v rámci pomoci Česku například sbírky hygienických potřeb, oblečení, dek a dalšího zboží. Jeden z kosmetických salonů v příhraničí zase slíbil, že páteční tržbu věnuje na pomoc postižené oblasti v Česku. Ministerstvo pro místní rozvoj uvolní na pomoc obcím s obnovou majetku 420 milionů korun, prostředky pošlou i další kraje.

Jihomoravský kraj spustil sbírku, číslo účtu je 123-3116420297/0100.

Veřejnou sbírku na pomoc lidem ze zasažených oblastí vypsala Nadace Via. Přispět je možné skrze webové stránky on-line platbou, bankovním převodem, on-line převodem či přes Google Pay. „Vaše dary následně rozdělíme na řešení následků katastrofální bouře, která po sobě zanechala několik zcela zpustošených vesnic,“ píše nadace. Sbírka Nadace Via na pomoc jihomoravským obcím vynesla za necelé tři dny téměř 150 milionů korun. Vrchol sbírky byl v pátek, kdy se za 24 hodin vybralo přes 100 milionů, od té doby se tempo zpomalilo. Nadace však očekává další peníze v pondělí, kdy banky zpracují víkendové zadání dárců. Peníze chce nadace potřebným rozdělit ve třech fázích.

Sbírku na pomoc zasaženým lidem a obcím organizuje také Nadační fond pomoci skrze platformu znesnáze21, přispět lze on-line platbou.

Finančně pomoci mohou lidé také prostřednictvím Diecézní charity Brno. Dary lze směřovat na účet 4211325188/6800 s variabilním symbolem 2002. Alternativně lze poslat také dárcovskou SMS ve tvaru DMS DCHB 3060 nebo 90 v závislosti na tom, jakou částku lidé chtějí přispět, na číslo 87 777. Na sbírku Diecézní charity Brno, vytvořenou na pomoc lidem zasaženým tornádem, přišlo doposud 32 141 korun.

Podobně je možné pomoci také přes Diakonii Českobratrské církve evangelické, která zřídila účet 2100691426/2010. I v tomto případě lze peníze poslat pomocí dárcovské SMS ve tvaru DMS DIAKONIEPOMOC 30, 60 nebo 90 v závislosti na tom, jakou částku lidé chtějí přispět, na číslo 87 777.

Finanční pomoc organizuje také nadace ADRA, dary je možné poslat na účet 66888866/0300 s variabilním symbolem 390.

Konto pomoci zřídil také Český červený kříž. Dary je možné poslat na účet 333999/2700 s variabilním symbolem 2101.

Jihomoravský kraj spustil krizovou linku. Nabídky pomoci mohou lidé volat na číslo 800 129 921. Krizová linka bude fungovat i o víkendu, pomoc lze nabídnout také přes e-mail [email protected].  Přímo v postižených oblastech mohou lidé volat kontaktní pracoviště ÚPNa Břeclavsku je to linka 607 147 270 a na Hodonínsku 733 534 076. V případě potřeby se lidé mohou obracet na call centrum úřadu práce na bezplatnou linku 800 779 900 nebo prostřednictvím e-mailu [email protected] nebo [email protected]. V této souvislosti se objevilo varování na nekalé a falešné sbírky. Je jen otázka času, kdy se nejaká objeví. Je proto nutno si ověřit, kde posíláte své finance.

 

 

 

Přejít nahoru