Počet nakažených covidem v Čechách mírně roste

Testy totiž v pátek odhalily až 278 nových případů koronaviru. je to o 115 víc než ve stejný den minulého týdne.  Počet lidí, kteří jsou s covidem v nemocnicích, ale přitom neroste. Ministerstvo zdravotnictví jich eviduje 35, z toho čtyři ve vážném stavu. Momentálně připadá v Česku v uplynulých sedmi dnech na 100 tisíc obyvatel zhruba 12 nakažených. Nejhorší situace je nadále v Praze. Na druhém konci žebříčku je Karlovarský kraj, kde připadají zhruba tři nemocní s covidem-19 na 100 tisíc obyvatel.

Od začátku epidemie se v České republice koronavirus prokázal u téměř 1,7 milionu lidí, z toho 98 procent z nich se vyléčilo a 30 331 s potvrzeným onemocněním covid-19 zemřelo.

Kvůli šíření mutace delta pro prokázání bezinfekčnosti na covid-19 už nestačí uplynutí tři týdnů od první dávky očkování. Za bezinfekční jsou považovaní lidé až po 14 dnech po dokončeném očkování, tedy nejběžněji po druhé dávce vakcíny, nebo pokud jsou maximálně 180 dní po prodělání nákazy. Jinak se musí prokázat negativním testem. Podle odborníků se nyní šíří nákaza nejvíc mezi mladými lidmi, kteří jsou málo proočkovaní.

(SCa)

Přejít nahoru