K čemu jsou vlastně ofuky oken a jak je vybrat

Pokud nevíte, jak vybrat ofuky oken, poradíme vám, na co se zaměřit. Při provozu vozidla mají totiž jednu praktickou výhodu – můžete díky nim mít okno otevřené i za opravdu nepříznivého počasí.

 

Chtějte ofuky, které vypadají dobře za všech okolností

 

Určitě by nemělo jít o nějaký obyčejný plastový mezidíl, který vypadá, jako kdyby ho někdo odnesl z dětské stavebnice. Kvalitní ofuky bývají vyrobeny z kouřového skla, takže jim neublíží žádné vnější vlivy. Klidně tedy můžete v autě i kouřit a vaše nové vybavení tím nijak neutrpí.

 

Naopak. Díky němu budete mít v interiéru mnohem větší pohodu, protože může zajistit ventilaci opravdu za jakýchkoliv podmínek. A to i díky tomu, že toto příslušenství lze pořídit přesně na míru podle konkrétního typu vozidla.

 

Instalace ofuků není vůbec těžká

 

Pokud jste už někdy instalovali třeba plastové lemy blatníku, pak jste se už sami přesvědčili, že ledacos okolo vašeho vozu lze zvládnout svépomocí. A o instalaci ofuků to platí zrovna tak. Zadní ofuky mají vždy upevňovací plíšky, díky nimž pevně drží na místě. U předních je jejich použití vázáno na konkrétní typ. Jeho tvar už jim totiž sám o sobě jednoduše nedovolí vypadnout.

 

Vše vám zabere sotva několik minut a budete mít hotovo. Jen si dejte pozor na několik důležitých faktorů. Ofuky není vhodné montovat za nízkých teplot (plast je v této formě křehčí a snáze ho poškodíte) a po instalaci je vhodné několik dní nestahovat okna. Vyhnete se tak poškození gumového těsnění okna. Pokud tohle všechno dodržíte, přinesou vám vaše nové doplňky k automobilu opravdu jen samou radost a větší komfort používání.

Přejít nahoru