Píšete seminární nebo bakalářskou práci? Máme dobré tipy

Nezáleží na tom, jestli teprve sbíráte podklady k seminární práci nebo se věnujete „bakalářce.“ Naše rady vám pomohou s oběma těmito variantami stejně.

 

Připravte si materiály předem

 

Určitě je dobré si vše předem rozvrhnout a nezačínat psát tzv. na čistý papír. Podstatnou součástí tohoto bodu je také návrh plánovaných kapitol a pododdílů. Bez něj ani nezačínejte psát. Jakmile totiž budete vědět, o čem chcete psát, jednoduše zajdete do knihovny, půjčíte si ty správné materiály a knihy, a nakonec je jednoduše a efektivně spojíte se svými budoucími kapitolami. Ano, tak jednoduché to je.

 

Dělejte si přestávky

 

Jakmile se vrhnete do psaní, rozhodně není dobré nad tím strávit celý den. Naopak. Každých 40 – 60 minut si trochu odpočiňte, uvařte si šálek čaje a najezte se (i kdyby to měla být jen hrst oříšků, které posílí váš mozek). Člověk se totiž dokáže soustředit jen po omezenou dobu a musíme si dělat přestávky, abychom i nadále mohli pracovat maximálně rychle a efektivně.

 

Zasoutěžte si s přáteli

 

Nejhůře se úkoly zvládají tehdy, je-li na ně člověk sám. Domluvte se s ostatními studenty ve třídě a při psaní bakalářské práce nebo seminárky jednoduše závoďte. Najděte si někoho, kdo má o něco více stránek než vy, a jednoduše se ho snažte předběhnout. Je to ta nejlepší motivace ze všech. Ovšem pozor, nikdy by to nemělo jít na úkor kvality.

 

Vypněte si všechny rušivé elementy

 

A ještě jednu radu pro vás máme – odstřihněte se od vnějšího světa a vypněte si mobilní telefon, nebo alespoň ztlumte aplikace jako je Messenger, Instagram a jim podobné. Nebudou vás poté lákat k přestávce.

 

Přejít nahoru