Umíte si vybrat dobré nože? Může to být těžší, než se zdá

Nejdůležitějším aspektem celého nákupu, na který bychom se měli zaměřit především, je samozřejmě materiál, z něhož je vyrobena samotná čepel nože. A jak poznat skutečnou kvalitu?

 

Poctivý kov opravdu něco vydrží

 

Jednou z nejoblíbenějších variant je v tomto směru samozřejmě nerezová ocel. Vybírat je možné hned z několika úprav. Ve hře je například:

 

  • extrémně trvanlivá ocel tvrzená titanem (tato kombinaci jí zajišťuje odolnost proti štěpení nebo praskání),
  • molybden-vanadová ocel (používá se spíše pro pracovní nástroje),
  • tvrzená vysoce uhlíková ocel
  • a také ocel opatřená velmi praktickým nepřilnavým teflonovým povlakem (vhodná zejména do kuchyně).

 

Dbejte i na to, jak se nůž chová

 

Kvalitu poznáte rovněž podle důrazu kladeného výrobcem na detail. Dobrý nůž je za všech okolností tuhý a stabilní. Je to logické. Pokud je možné čepel nože poměrně snadno ohnout, pak vám nemůže nikdy dobře posloužit. S takovým nožem zkrátka a dobře nelze krájet rychle ani pohodlně. Proto doporučujeme používat Kizlyar Supreme, který podobnými nešvary rozhodně netrpí.

 

Jeden kus a vůbec nic víc

 

Hledejte také nože kované z jednoho kusu materiálu. To jim dává mnohem větší odolnost a také lepší řezné vlastnosti. Takové vybavení je samozřejmě díky své stabilitě při broušení i extrémně ostré, a uplatní se v jakékoliv situaci. Přesně takové jsou i oblíbené Morakniv, které uplatníte zejména při outdoorových aktivitách.

 

Rukojeti mohou být jak z poctivého dřeva, tak samozřejmě i plastové. Záleží jen na vás, co se vám bude lépe držet a jaký materiál vám lépe padne do ruky. Na kvalitu čepele to nemá vliv.

 

Přejít nahoru