Podle jakých kritérií vybírat zásnubní prsten?

I když totiž mohou na první pohled vypadat brilianty úplně stejně jako kubické zirkony, ve skutečnosti je mezi nimi více rozdílů, než byste čekali.

 

Co je to vlastně ten briliant

 

V současné době je nabídka briliantových prstenů velmi bohatá. Ovšem neznalí kupující mohou být touto terminologií zmateni. Kupují tedy prsten s diamantem nebo ne? Aby bylo jednou provždy jasnou – briliant je vybroušená podoba diamantu. Své snoubence tak pořídíte to nejlepší, co je na trhu k dostání.

 

Jak se liší briliant od zirkonu

 

Diamant je vlastně přírodní kámen, takže si udrží svůj lesk opravdu navždy. Nikdy se nepoškrábe (jedinou výjimku by mohlo tvořit poškrábání jiným diamantem) a vždy ho lze obnovit do původní krásy. Oproti tomu kubické zirkony nejsou tak tvrdé ani odolné, takže se mohou snadno pošpinit nebo dokonce odštípnout.

 

Časem také nevyhnutelně ztratí svůj lesk a budou matné, a s tím nic neudělá ani ten nejlepší zlatník. Jedinou možností je pouze výměna zirkonu za nový syntetický kámen, což se značně prodraží. Pokud tedy chcete, aby váš důkaz lásky něco vydržel, měli byste hned na začátku zvolit briliantový zásnubní prsten.

 

Kdy je vhodné věnovat prstenům péči

 

I ten nejdražší a nejodolnější prsten se díky běžnému nošení poškrábe. Není tedy od věci je čas od času opět svěřit zlatníkovi. Nejčastěji se snubní prsteny v našich podmínkách obnovují u příležitosti výročí svatby či nějakého významného svátku (může jít např. o dárek k Vánocům). Je proto dobré tyto šperky sundávat při každé těžké práci a nebrat je s sebou ani do bazénu nebo do sauny. Prodloužíte tak intervaly, nutné k obnově do původního stavu.

 

Přejít nahoru