Konec reklamních nabídek po telefonu?!

I vás vysloveně obtěžuje, když vám na mobil nebo pevnou linku zavolá někdo neznámý a nabídne vám prodej “něčeho” o co ani nemáte zájem? Tak tomu by mělo již odzvonit.

Dnes totiž Poslanecká sněmovna schválila novelu o elektronických komunikacích. Díky tomu operátoři s reklamními telefonickými nabídkami služeb a výrobků budou moci oslovovat jen ty, kteří si to výslovně přáli. Předlohu nyní dostane k podpisu prezident.

Proti tomuto omezení měl výhrady jenom Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, sněmovna proto už dříve posunula jeho účinnost o půl roku.

Se senátním zněním předlohy nesouhlasil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO). „Cílem je, aby spotřebitel nebyl obtěžován nevyžádanými telefonáty,“ uvedl. Pro potvrzení původní sněmovní verze hlasovalo 137 ze 142 přítomných poslanců.

Největší změny v novele se dotknou provozovatelů internetových stránek, a to zejména ve zpracování osobních údajů. Zavádí se totiž takzvaný opt-in režim pro cookies a další sledovací technologie, který předpokládá předběžný aktivní souhlas uživatele s jejich použitím.

(il.foto: GeekWire)

 

Přejít nahoru