Při použití ohňostroje na stadionu pokuta sto tisíc a nejen to!

Návrh ministerstva vnitra ČR navíc navrhuje nový typ přestupku zapisovat do rejstříku trestů. Jenom tak bodou mít právní úřady možnost kontroly recidivy. Novela také počítá při použití pyrotechniky s pokutami od 10 do 50 tisíc korun a až 100 tisíc korun v případě opakovaného přestupku na stadionech.

V praxi tak díky tomu bude prokazování přestupku podle návrhu obdobné jako u trestné činnosti spjaté s projevy diváckého násilí, které se nemusí přímo vázat na místo sportovní akce, ale na souvislost s pouhou návštěvou sportovní akce. Postižitelní by měli být i ti, kteří se cíleně vyhýbají hromadným přesunům na fotbalové stadiony, aby je nemohla sledovat policie.

Používání pyrotechniky během sportovních zápasů považuje ministerstvo vnitra za jeden z nejrizikovějších projevů sportovního fandění vzhledem k síle exploze, hlasitosti a možnosti vzniku požáru. Obecná pravidla pro její použití podle úřadu fakticky jakékoliv bezpečné použití ze strany fanoušků vylučují, a to nejen na stadionech, ale i během přesunů na zápasy.

Přejít nahoru