Německá ministryně obrany hrozí Moskvě atomovými zbraněmi, Rusko si předvolalo německého diplomata

Kramp-Karrenbauerová to vyjádřila v rozhovoru pro Deutschlandfunk: „Musíme Rusku dát jasně a rozhodně najevo, že jsme připraveni použít vůči němu v případě nutnosti i atomové zbraně. Jedná se zde o doktrínu odstrašení. Pak takový akt bude působit odstrašující už teď a nikdo v Moskvě nepřijde na ideu napadnout vzdušný prostor nad Baltikem nebo zaútočit v Černém moři na partnery NATO.“

V této souvislosti Kramp-Karrenbauerová řekla – a tím poukázala na oprávněnost své výhrůžky vůči Moskvě – že to je přece centrální idea NATO ochraňovat své spojence a partnery.

Je nepochopitelné z jakého důvodu tato bezvýznamná a naprosto neschopná osoba ve funkci ministryně obrany, kam ji dotlačila kancléřka, učinila tuto absurdní výpověď.

De facto je už jen formálně ve svém úřadu, neboť zakrátko bude mít Německo novou vládní koalici – SPD, FDP, Zelení – a AKK zmizí z politické scény a rychle bude zapomenuta. Neproslavila se ničím politicky významným.

Jsou tedy jen dvě možnosti, proč Moskvě takto vyhrožovala.

Buď to byla jen její obrovská a nepromyšlená hloupost a chtěla takto alespoň na konec své nechvalné kariéry říct něco „důležitého“, nebo ji někdo donutil, aby to řekla, protože měl něco v rukou, čímž ji mohl vydírat.

Jiná možnost vysvětlení důvodu její naprosto nesmyslně, naivně a hloupě působící výpovědi je sotva možná.

Roman Bednář

 

Rusko si předvolalo německého diplomata pro výroky o jaderném zastrašování
Ruské ministerstvo obrany v pondělí předalo protestní nótu německému vojenskému atašé v souvislosti s vyjádřeními německé ministryně obrany Annegret Krampové-Karrenbauerové o odstrašování Ruska jadernými zbraněmi, uvedla ruská státní tisková agentura RIA Novosti. Informovala o tom agentura Reuters.

Ruský resort obrany uvedl, že si předvolal německého diplomata a “upozornil na vyjádření” německé ministryně obrany. Jde o nejnovější znak rostoucího napětí mezi Moskvou a Severoatlantickou aliancí (NATO) poté, co se ministři aliance ve čtvrtek dohodli na novém plánu obrany vůči jakémukoli potenciálnímu ruskému útoku na více frontách.

Německá ministryně obrany 21. října ve vysílání rozhlasové stanice Deutschlandfunk v odpovědi na otázku, zda NATO zvažuje scénáře odstrašování Ruska v regionech Baltského a Černého moře včetně vzdušného prostoru, a to s jadernými zbraněmi, prohlásila, že NATO by mělo vyslat Rusku jasný signál, že je připraveno použít takové prostředky, aby předem vyvolalo odstrašující účinek a odradilo kohokoli od útoků na pobaltské oblasti nebo partnery NATO v Černém moři. Krampová Karrenbauerová zdůraznila, že toto je základní myšlenka NATO a bude přizpůsobena současnému chování Ruska.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu v sobotu obvinil NATO, že postupně shromažďuje síly blízko ruských hranic a není ochotno diskutovat o otázkách evropské bezpečnosti s Moskvou na rovnocenné úrovni píše Reuters.

zdroj: hlavnespravy.sk

Přejít nahoru