Kam zmizeli migranti z hranic Běloruska?

Přátelé. Jeden můj známý, se kterým hrajeme pravidelně šachy, mne upozornil na jednu zajímavost. Pamatujete si na každodenní zprávy o migrantech na hranicích mezi Běloruskem a Polskem, a předtím Litvou? Každý den jsme byli informováni o tom, jak Lukašenkův režim importuje na hranice s EU migranty ze středního východu. Jak tito jsou v podstatě uzavřeni v pásmu nikoho mezi Běloruskem a Polskem. (Před tím Litvou či Lotyšskem.) Jak běloruské síly tlačí migranty na hranici, a naopak síly polské je vracejí směrem zpět na Bělorusko.

Jak trpí migranti zimou, jak většina polských občanů udává policii, když se nějaký migrant v okolí jejich domu objeví a jak naopak někteří polští občané(výrazná menšina) tajně migrantům, kteří se dostanou přes hranici, pomáhá.

Poslední zpráva, které jsem si v médiích všiml byla 12. prosince. Od té doby ani ťuk. (Nebo jste snad někdo od 12.12. někde na toto téma něco četl či četla?). Tento zajímavý poznatek mého šachového sparingpartnera mne samotného překvapil. Prostě i mně uniklo, že najednou se migranti z hranic Běloruska vypařili. Člověk si toho, v přehršli zpráv o rozhovorech z „akvária“ ani nevšiml. Ale protože je můj kamarád ve hře vždy lepší a má přehled o celém šachovém poli, tak to jemu neuniklo.

Kam migranti zmizeli? Nebyli snad v tichosti dopraveni do jejich vysněného cíle, do Německa. Pokud ano, proč o tom média neinformují. Nebo byli umístěni do různých států EU včetně ČR? Nebo naopak běloruský režim stáhl migranty zpět a ubytoval je ve svých ubytovacích kapacitách, či jim uložil povinnost vrátit se do destinací, odkud přilétli?

Nevíme prostě nic. Kde jste, mediální investigativci. Jak to, že do 12.12 každý den hory zpráv a pak nic? Není vám to divné? Mně tedy ano, ale mohl jsem se mýlit, možná, že se to v jiných médiích, než čtu já, objevovalo. A že já těch médií pročtu haldy.

Autor: Petr Hanning

Přejít nahoru