Vyberte si bezpečnou přilbu na motorku. Musí být odolná, ale také správně nošená

Motocyklový sport je krásný, rychlý a adrenalinový. To ale neznamená, že bychom měli podceňovat bezpečnost. Právě ta by měla být vždy na prvním místě. A základním předpokladem pro bezpečnou jízdu je kvalitní helma. Pokud nevíte, jakou přilbu na motorku zvolit, inspirujte se těmito tipy.

Homologace

Právě to je to, co musí mít každá helma. Tato funkce zaručí, že helma splňuje základní požadavky na ochranu vašeho zdraví. Jedná se v podstatě o jednotné označení pro všechny helmy, které jsou testovány a schváleny pro provoz na pozemních komunikacích. Proto předtím než koupíte jakoukoliv helmu, zkontrolujte, že toto splňuje.

Velikost

To, aby helma skutečně efektivně chránila a odolala i velkému nárazu, je nutné, aby perfektně na hlavně seděla. I ta nejkvalitnější a drahá helma bude zcela k ničemu, pokud vám bude velká. Nejdůležitější je při počáteční orientaci znát svůj obvod hlavy. Následně se vyplatí změřit také obvod přes čelo nad obočím a těšně nad ušima. S těmito rozměry poté můžete zamířit do obchodu a nechat si poradit. Určitě je ale dobré si helmu pečlivě vyzkoušet. Každý máme jinou hlavu a co sedí jednomu, nemusí vyhovovat druhému. Proto je také lepší kupovat helmy v kamenných obchodech nebo na e-shopech, kde je můžete snadno vyměnit. Můžete zvolit HJC přilbu, která patří k těm vůbec nejlepším na trhu. Nabízí se ve spoustě provedeních, takže si vybere skutečně každý.

Odolnost

Životnost není zcela jednoznačně dána a často se o tom mezi jezdci diskutuje. Platí ale, že helmu je dobré měnit každé tři roky. Je důležité uvědomit si, že helmu byste skutečně měli používat jen vy – interiér přilby se nošením vytvaruje přesně na vaši hlavu. Jiná hlava tvaruje výplň jinak, zvětšuje se tak prostor uvnitř helmy, a také se tím zkracuje životnost. Helma by se vždy měla vyměnit po každém pádu či nehodě. Je jasné, že různé typy helem budou mít různou životnost. Záleží třeba i na tom, jak moc se v helmě potíte a na mnoha dalších faktorech. Raději tedy měnit častěji než méně.

Přejít nahoru