Vybíráme kompresor pro kutily. Rozhodování je snadné, pokud víte, na co jej použijete

Jste kutil a máte doma vlastní dílničku, kam se rád občas zavřete a pracujete na svých projektech? Pak se vám určitě může hodit nejen spousta nářadí, ale také kompresor. Čad od času je nutné dofouknout dětem míč, ale natlakovaný vzduch se dá využít třeba při malování nebo při čepování piva. Využít kompresory skutečně jde k mnoha činnostem, tak proč si jej nepořídit? Co by měl takový kompresor pro domácí použití splňovat?

Základní rozdělení je na kompresory šroubové a pístové. Pro domácí použití je ideální právě pístový kompresor.

Výkon jako hlavní parametr

Klíčové je znát hodnotu výstupního výkonu udávaného v litrech za minutu. Ten se dá snadno odhadnout z udávaného sacího výkonu, neboť výstupní výkon je obvykle asi 60 % výkonu sacího. Potřebný výkon je dán tím, na co budete kompresor využívat. Na běžné činnosti si vystačíte s kompresory o výstupním výkonu do 150 l/min. Ale například pro práci s pneumatickým nářadím a pro další náročnější činnosti bude nezbytné pořídit si přístroj s vyšším výkonem.

Je potřeba vzduchový zásobník?

Rozhodování není v tomto ohledu nijak složité. Na nejběžnější činnosti jej potřebovat nebudete, jinak se vyplatí jej pořídit. Dále pak platí, že čím větší objem zásobník má, tím lépe. Ideální je alespoň okolo 50 litrů.

S olejem?

Pokud budete mít olejový kompresor, je třeba pamatovat na to, že takové zařízení nelze použít kdekoliv, kde se vyskytují potraviny. Například pro oblíbené čepování piva je nutné pořídit kompresor bezolejový.

Nutná výbava dílny?

Kompresor rozhodně není nutné mít, ale jakmile si jej pořídíte, budete rádi, že jej máte. Je to stejné, jako když se rozhodnete obstarat plynová topidla do dílny. Předtím jste možná neměli pocit, že mrznete, ale jakmile si můžete přitopit, je to vždycky lepší. Podobně to funguje i s kompresorem – využití pro něj tedy jistě najdete.

Přejít nahoru