Před znásilněním jim zlomili zápěstí. Ukrajina bude léta pracovat s oběťmi ruských vojáků

Čtrnáctiletá dívka Bucha, pět mužů, těhotná. Jedenáctiletý chlapec, Bucha. Dvacetiletá žena, Irpin, tři nájemníci. Devětadvacetiletá žena, Charkovská oblast, jeden týden. Tři kadyrovci, matka a dcera.

Nechci psát o detailech. Nechce se psát o tom, že se matka musela dívat, že jiná matka musela pro svou nezletilou dceru vyhledat lékaře, aby jí zastavili krvácení. Nechce se ani psát o tom, že okupant chtěl ženu poslat z fronty jako jakousi trofej své války, ale ona odmítla, protože se doma starala o svou neprovdanou matku. A tak voják matku zastřelil.

Ukrajinský fotograf Mychajlo Palinčak vyfotografoval na dálnici asi 20 kilometrů od Kyjeva těla několika nahých žen, které se pokusily zapálit. Karoserie na sobě mezi pneumatikami.

Špička ledovce. Kolik žen a dětí? Kde všude? Podle kanceláře ombudsmanky Ludmily Denisové bylo jen v Bucha zaevidováno 25 případů. Ženy a dívky ve věku 14 až 24 let.

Kromě příšer tady ruským vojákům nic neřeknou. Dobrovolní zdravotníci, kteří čerstvě dorazili do měst a vesnic, z nichž se Rusové stáhli, tvrdí, že jim došly emoce. Zlost, vztek, smutek, nenávist, bolest. Říkají, že je ani nemůžete nazývat zvířaty, protože zvířata mají duši.

Jak si vysvětlujete násilí, kterého se dopouštějí? Třináctileté dívky! Neexistuje žádný koncept. Uvnitř je jakási hrůza a vy už nemůžete mluvit. Ať už je pojmenujete jakkoli, nebude to stačit. Bez ohledu na to, jak moc se zlobíte a nenávidíte, necítíte se tak. Nenávist je stále lidská emoce. Nenávidíš, když můžeš rozumět svými smysly.

A tak dobrovolníci, kteří objíždějí předměstí Kyjeva a rozvážejí léky do míst, kam se pomoc lékařů zatím nedostane, říkají, že zažívají pocity, které dosud nepoznali.

Více info na aktuality.sk

 

Přejít nahoru