BA.2: Co je třeba vědět o světově dominantní podvariantě Omicron

BA.2, podvarda varianty koronaviru Omicron, se nyní stala dominantní globálně a podle Světové zdravotnické organizace představuje téměř 86 procent všech sekvenovaných případů.

Tato podvarianta, která byla poprvé detekována v prvních lednových dnech, je ještě přenosnější než její vysoce nakažliví sourozenci Omicron, BA.1 a BA.1.1. Píše portál Aljazeera.

Zde je to, co víme o BA.2, často označovaném jako “stealth varianta”.

Proč se tomu říká “stealth varianta”?
Je to proto, že BA.2 je o něco těžší sledovat.

Chybějící gen v BA.1 umožnil jeho standardní sledování pomocí společného PCR testu. BA.2 a další sourozenec, BA.3 – také rostoucí prevalence, ale v současné době na nízkých úrovních – lze nalézt pouze genomickým sekvenováním.

I když je BA.2 nakažlivější než jiné podvarianty Omicronu, podle studií důkazy naznačují, že zatím není pravděpodobnější, že způsobí závažné onemocnění.

Jsou vakcíny účinné proti BA.2?

Stejně jako u ostatních variant Omicronu jsou vakcíny proti BA.2 méně účinné než proti jiným variantám, jako je Alfa nebo původní kmen koronaviru, a ochrana časem klesá.

Podle údajů Agentury pro zdravotní bezpečnost Spojeného království je však ochrana obnovena posilovačem, zejména pro prevenci hospitalizace a úmrtí.

Můžete chytit BA.2, pokud jste již měli BA.1?
Klíčovou obavou ohledně BA.2 bylo, zda by mohl znovu infikovat lidi, kteří již BA.1 měli, zejména proto, že se zdálo, že řada zemí zažívá “dvojité vrcholy” v míře infekce překvapivě blízko sebe.

Ale data z Velké Británie a Dánska ukazují, že zatímco Omicron může reinfikovat lidi, kteří měli jiné varianty, jako je Delta, jen hrstka reinfekcí BA.2 u lidí, kteří měli BA.1, byla dosud nalezena mezi desítkami tisíc případů.

Vědci tvrdí, že možným vysvětlením nedávného nárůstu BA.2 by mohlo být, že mnoho zemí zrušilo intervence v oblasti veřejného zdraví.

“V některých ohledech by to mohlo být jen to, že BA.2 byla varianta, která kolovala, když všichni tito lidé přestali nosit masky,” řekl Dr. Andrew Pekosz, virolog na Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Přejít nahoru