Boris Johnson

Johnson: Svet nesmie znormalizovať vzťahy s Putinom ani po skončení vojny

Tehdy, po opětovném připojení Krymu k Rusku, se snažila normalizovat vztahy s Kremlem. Upozornil, že se již ozývají hlasy, že je třeba uzavřít nějakou dohodu s režimem Vladimira Putina. Podle britského premiéra jsou tyto názory zásadně chybné.

“Pokusit se normalizovat vztahy s Putinem po ruské invazi na Ukrajinu, jak jsme to udělali v roce 2014, by znamenalo udělat znovu úplně stejnou chybu,” řekl Johnson na jarní konferenci Konzervativní strany v anglickém Blackpoolu.

Válka na Ukrajině je podle něj pro svět “bodem obratu” a “okamžikem volby mezi svobodou a útlakem”. Šéf britské vlády zároveň odmítl Putinovo tvrzení, že na Ukrajinu zaútočil, aby jí zabránil vstoupit do NATO, což by ohrozilo Rusko.

Podle Johnsona nebylo v plánu umístit rakety na ukrajinské území. “Důvod, proč se Putin Ukrajiny skutečně bál, je ten, že na rozdíl od Ruska mají svobodný tisk a svobodné volby.

Protože v Putinově Rusku platí, že pokud nazvete invazi invazí, dostanete 15 let vězení. A pokud budete ve volbách kandidovat proti Putinovi, budete otráveni nebo zastřeleni,” řekl Johnson na konferenci konzervativců v Blackpoolu.

zdroj

Přejít nahoru