Biden: Putin páchá genocidu. Chce vymýtit už i myšlenku na Ukrajince

Joe Biden, 46. prezident USA, otevřeně označil postup ruské armády na Ukrajině za genocidu. „Váš rodinný rozpočet, vaše schopnost natankovat nádrž, nic z toho by nemělo záviset na tom, zda diktátor vyhlásí válku a spáchá genocidu ve druhé polovině světa,“ řekl Biden v úterý v Iowě.

Posléze svá slova stvrdil.

„Ano, označil jsem to za genocidu,“ zdůraznil šéf Bílého domu. Na jeho slova upozornila agentura AP a převzala je i další světová média včetně americké CNN.

„Nazval jsem to genocidou, protože je stále jasnější, že (ruský prezident Vladimir) Putin se snaží vyhladit i myšlenku na to být Ukrajincem. Důkazů přibývá,” řekl Biden. Konečné slovo sice podle Bidena musí vynést právníci, ale on osobně to prý vnímá tak, že Rusové páchají genocidu. „Rozhodně mi to tak připadá,“ konstatoval.

Ještě na počátku dubna odmítal označit počínání ruské armády na Ukrajině za genocidu. Zdůrazňoval, že ruští vojáci páchají na Ukrajině zvěrstva a válečné zločiny, ale skutečně se vyhýbal pojmu genocida.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Bidenovi za jeho slova poděkoval.

„Nazývat věci jejich pravými jmény je nezbytné, abychom čelili zlu,“ napsal Zelenskyj na twitteru. A zdůraznil, že je Spojeným státům vděčný za veškerou pomoc, kterou Ukrajině poskytují.

zdroj: parlamentnilisty.cz

Přejít nahoru