Zpráv o znásilnění ukrajinských žen strašlivě přibývá. Rusové nahrávají na pornografické stránky zrůdná znásilnění ukrajinských žen

“Znásilnění jako zbraň,”

píše britský deník The Guardian. Mezi chmurnými svědectvími, která vyšetřovatelé shromáždili, jsou podle britského deníku skupinová znásilnění, ozbrojená přepadení a znásilnění spáchaná před dětmi.

Ruská invaze na Ukrajinu začala 24. února, ale ruské jednotky narazily na tvrdý odpor a v posledních dnech soustředily své síly na ovládnutí Donbasu. Ruské jednotky se proto stahují z Kyjeva a ze severu země a tyto oblasti se vracejí do rukou Ukrajinců.

S odchodem invazních sil se zase ženy a dívky obracejí na policii, humanitární organizace a novináře, aby podaly svědectví o hrůzách, které prožily.

Zoufalá volání bez šance o pomoc

“Na naši tísňovou linku nám volalo mnoho žen a dívek, které volaly o pomoc. Ve většině případů však bylo fyzicky nemožné jim pomoci, protože jsme se k nim kvůli probíhajícím bojům nemohli dostat,” uvedla Kateryna Čerepačová, ředitelka ukrajinské pobočky charitativní organizace La Strada, která pomáhá obětem násilí.

“Znásilnění je nedostatečně hlášeným trestným činem a stigmatizovaným tématem i v době míru. Obávám se, že to, o čem se dozvídáme, bude jen špičkou ledovce,” dodává Čerepachová.

Po odchodu invazních sil se naopak ženy a dívky obracejí na policii, humanitární organizace a novináře, aby podaly svědectví o hrůzách, které prožily.

Zoufalá volání bez šance
o pomoc
“Na naši tísňovou linku nám volalo mnoho žen a dívek, které volaly o pomoc. Ve většině případů však bylo fyzicky nemožné jim pomoci, protože jsme se k nim kvůli probíhajícím bojům nemohli dostat,” uvedla Kateryna Čerepačová, ředitelka ukrajinské pobočky charitativní organizace La Strada na pomoc obětem násilí.

“Znásilnění je nedostatečně hlášeným trestným činem a stigmatizovaným tématem i v době míru. Obávám se, že to, o čem se dozvídáme, bude jen špičkou ledovce,” dodává Čerepachová.

Koncem března ukrajinská generální prokurátorka Iryna Venediktová zveřejnila případ z obce Brovary na předměstí Kyjeva. Jedná se o první případ, který ukrajinská prokuratura začala vyšetřovat.

Tam ruští vojáci nejprve zastřelili otce rodiny, pak několik hodin opakovaně znásilňovali matku a plačící dítě bylo ve vedlejší místnosti a vše slyšelo. Žena se rozhodla zveřejnit svůj příběh pod jménem Natalya a sdělila podrobnosti reportérovi britských novin The Times. Podle ženy ruští vojáci žertovali, zda vydrží psychické trauma, které prožili, a vyhrožovali, že dítě zabijí.

“Raději mlčte, nebo vaše dítě uvidí mozek své matky rozstříknutý po celém domě,” říká Natálie o svém rozhovoru s vojáky. “Poslali mě, abych ho (syna) umlčel, a pak se vrátili, celou dobu jsem měl pistoli u hlavy. Dělali si ze mě při tom legraci: Myslíš, že to zvládne? Zabije se, nebo se udrží při životě?” Po třetím kole znásilnění, kdy už byli oba muži silně opilí, usnuli a Natálie utekla.

Mariya Mezentseva, poslankyně ukrajinské vládnoucí strany Služebníci národa, upozornila, že tento mediálně známý případ není zdaleka jediný.

Přejít nahoru