Finové chtějí vstoupit do NATO. Bezprostřední reakce Ruska: bude to pro vás a váš lid strašná tragédie

Finský prezident Sauli Niinistö řekl listu Süddeutsche Zeitung, že očekává, že jeho země požádá o členství v NATO. Předseda rovněž doufá v podporu poslanců finského parlamentu.

Finsko má s Ruskem 1300 kilometrů dlouhou hranici a po válce na Ukrajině se nálada začala měnit. Lidé a politici začínají sympatizovat s myšlenkou vstupu do NATO.

Podle premiérky Sanny Marinové by mělo být o žádosti o členství rozhodnuto před červnovým summitem NATO v Madridu. Po Velikonocích se má sejít parlament v Helsinkách, aby tuto otázku projednal.

Dokonce i šéf NATO Jens Stoltenberg tento týden vyzval Finsko, aby spolu se Švédskem požádalo o vstup do NATO. Slíbil jim také rychlou a pozitivní reakci.

“Pokud se rozhodnou podat žádost, očekávám, že je všichni spojenci přivítají,” řekl Steltenberg. Podmínky pro přijetí splňují také Švédsko a Finsko.

Ruský poslanec Vladimir Džabarov se k celé otázce vstupu Finska do NATO vyjádřil také poměrně kriticky: “Pokud by se finské vedení zapojilo, byla by to strategická chyba. Cílem by se stalo Finsko, které se v posledních letech úspěšně rozvíjí díky úzkým obchodním a hospodářským vazbám s Ruskem. Myslím, že by to byla pro celý finský národ strašná tragédie.”

zdroj

Přejít nahoru