Šéf NATO: Aliance se transformuje tak, aby odrážela “dlouhodobé důsledky” ruské invaze

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v novém rozhovoru řekl, že vojenská aliance se transformuje, aby odrážela “dlouhodobé důsledky” ruské invaze na Ukrajinu, včetně posunu od “tripwire deterrence” k “odstrašování popíráním nebo obranou”.

Stoltenberg v rozhovoru pro The Telegraph řekl, že konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou “již měl dlouhodobé důsledky” na bezpečnost aliance a nutí skupinu, aby se “přizpůsobila této realitě”.

“Bez ohledu na to, kdy a jak válka na Ukrajině skončí, válka již měla dlouhodobé důsledky pro naši bezpečnost. NATO se musí této nové realitě přizpůsobit. A to je přesně to, co děláme,” řekl Stoltenberg.

“NATO je nejúspěšnější aliancí v historii ze dvou důvodů. Jedním z nich je, že se nám podařilo sjednotit Evropu a Severní Ameriku. Druhým je, že jsme byli schopni se změnit, když se svět mění. Nyní se svět mění a NATO se mění,” dodal.

Stoltenberg konkrétně řekl, že NATO změní svou přítomnost na své východní hranici. Před invazí měla aliance na místě “tripwire” síly, aby ilustrovala svůj závazek bránit se před ruskou ofenzívou, poznamenal The Telegraph. Tato přítomnost však nepředstavovala schopnost skupiny odrazit invazi.

S novými změnami Stoltenberg řekl, že existence NATO v regionu bude silnou silou kvalifikovanou k obraně proti invazi.

“Vzhledem k tomu, že jsme zavedli tolik okamžitých opatření, máme nyní čas až do summitu, abychom učinili dlouhodobější rozhodnutí,” řekl Stoltenberg.

“Je to součást resetu, který musíme udělat, což je přechod od tripwire odstrašování k něčemu, co je více o odstrašování popíráním nebo obranou. To je již v procesu,” dodal.

Generální tajemník řekl, že NATO musí “zajistit, abychom byli i nadále schopni v nebezpečnějším světě chránit a bránit všechny spojence NATO”.

Ruská invaze na Ukrajinu, která začala 24. února, kdy ruský prezident Vladimir Putin nařídil vojenskou operaci na Ukrajině, probíhá již více než šest týdnů.

zdroj

Přejít nahoru