Guvernér Oklahomy podepsal jeden z nejpřísnějších potratových zákonů v USA

Oklahomský guvernér Kevin Stitt v úterý podepsal jeden z nejpřísnějších zákonů o potratech ve Spojených státech. Učinil tak jen několik hodin poté, co byl zveřejněn návrh rozhodnutí Nejvyššího soudu USA, který zrušil rozsudek ve věci Roe v. Wade zaručující právo ženy na potrat. TASR převzala zprávu od agentur AP a AFP.

Zákon o potratech, který Stittová podepsala, zakazuje potraty poté, co lze zjistit, že dítěti v děloze bije srdce, což podle odborníků odpovídá přibližně šestému týdnu těhotenství, kdy mnoho žen ještě neví, že jsou těhotné. Zákaz se nevztahuje na lékařské potraty. Podobný zákon byl loni přijat v americkém státě Texas, kde se následně počet potratů prudce snížil, protože ženy začaly za potraty cestovat do sousedních států včetně Oklahomy.

“Jsem rád, že jsem mohl tento zákon podepsat,” řekl Stitt. Dodal, že chce, aby se Oklahoma stala jedním z nejvíce tzv. pro-life států v USA, protože jako guvernér zastupuje čtyři miliony místních obyvatel, z nichž naprostá většina chce chránit nenarozené životy. Stitt však své tvrzení ničím nepodložil.

Přestože organizace na ochranu lidských práv již zákon napadly u soudu, vstoupil v platnost v okamžiku, kdy jej Stitt podepsal.

Uniklý návrh stanoviska soudců Nejvyššího soudu USA potvrzuje, že většina z nich na začátku tohoto roku podpořila zrušení platnosti historického rozhodnutí Nejvyššího soudu z roku 1973. Soud v tomto případě, známém jako “Roe v. Wade”, zaručil ženám právo na potrat.

zdroj: TASR

Přejít nahoru