Zelenskyj se domnívá, že Rusko a evropské země by se měly podílet na obnově Ukrajiny

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se domnívá, že Rusko i evropské země by se měly podílet na rekonstrukci země po skončení nepřátelských akcí. Tento názor vyjádřil v úterý ve formátu videa na setkání výkonných ředitelů organizovaném The Wall Street Journal.

“Když mluvíme o obnově Ukrajiny a kdo by se s ní měl vypořádat, domnívám se, že Rusko by se na tom mělo podílet,” řekl Zelenskyj, jehož slova byla přeložena do angličtiny. Poznamenal, že Ukrajina “bojuje za celou Evropu”.

“V tomto smyslu jsem přesvědčen, že celá Evropa by to měla pochopit a pomoci při obnově naší země, našeho průmyslu, a také samozřejmě přijít na náš trh,” pokračoval Zelenskyj. Ukrajinský vůdce zároveň tvrdil, že “Rusko by mělo Ukrajině zaplatit reparace”. “Jasně to chápeme,” řekl a zdůraznil, že Kyjev “dostává odpovídající signály ze západních zemí”.

Zelenskyj dříve uvedl, že po skončení nepřátelských akcí bude jeho země potřebovat finanční podporu ve výši stovek miliard dolarů a ukrajinský premiér Denis Shmygal odhadl výši této potenciální podpory na 600 miliard dolarů Jejich prohlášení byla učiněna během projevů ve videokonferenci u kulatého stolu organizovaného Světovou bankou (WB), kterého se zúčastnili také prezident WB David Malpass a výkonná ředitelka Mezinárodního měnového fondu Kristalina Georgieva.

zdroj: TASS

Přejít nahoru