U manželů bydlela ukrajinská rodina: Nyní hřmí, dvojnásobné účty za domácnost, vláda selhala!

Julie Crowtherová a její bratr Mark Burgess jsou občany Spojeného království. Mark je ženatý s Victorií, která pochází z Ukrajiny a má také ukrajinské občanství. Mají spolu dvě dcery – sedmiletou Emmu a tříletou Lily. Po vypuknutí války utekli z domova v Kyjevě k Markově sestře do Stockportu ve Velké Británii, píše britský deník The Guardian.

Julie trpí mnoha zdravotními problémy, včetně fibromyalgie nebo poškozeného nervu v dolní části páteře. Nemůže kvůli tomu ani pracovat. Její manžel je řidič autobusu. “Účty za domácnost se od příjezdu Marka a jeho rodiny více než zdvojnásobily, ale na rozdíl od hostitelů, kteří jsou registrováni v režimu podpory, nemají hostitelé v rodinném režimu nárok na podporu 350 liber (413 eur) měsíčně. Jsme rodina s nízkými příjmy a naše současné výdaje jsou velmi vysoké,” vysvětluje Crowther. Její manžel pracuje přesčas, jen aby jim zavřel ústa. Brzy však bude muset podstoupit operaci a nějakou dobu nebude moci pracovat.

Rodinný systém je podľa Julie diskriminačný, pretože ako hostitelia rodinných príslušníkov nemôžu získať finančnú podporu od štátu na pokrytie nákladov. Spolu s právnikmi teraz preto skúma možnosť právneho napadnutia diskriminácie, ktorú podľa nej zažívajú všetci v rámci ukrajinského rodinného systému. Píše portál Topky.sk.

Ďalšie problémy v dvoch vládnych systémoch podpory pre ukrajinských utečencov sa týkajú nedostatočného dohľadu a kontrol vykonávaných pred nasťahovaním Ukrajincov k hostiteľom. Zistilo sa totiž, že nemenovaná 21-ročná Ukrajinka pracovala ako prostitútka a ukrajinský kupliar ju kontroloval a vykorisťoval. Polícia sa o prípade dozvedela a mladá žena sa odsťahovala.

 

 

Přejít nahoru