Jak vybrat nabíječku autobaterií? Zaměřte se na kvalitu

Na co je dobré pamatovat?

Jestliže se jedná o nabíječku pro běžnou autobaterii, bude vám zcela stačit nabíječka 12 V. První, na co byste se měli zaměřit, je kvalita. Dnes se dají snadno a za pár korun koupit levné modely z Číny, ale určitě se to nevyplatí. Obvykle parametry neodpovídají a životnost nabíječky je značně omezená. Nabíječky baterií tedy kupujte od osvědčených značek.

Dále se zaměřte na typ baterie – většina dnešních vozů má olověné baterie s elektrolytem z kyseliny sírové. Naopak u gelových baterií typických pro motorky nebo lodě je třeba se vyhnout transformátorovým nabíječkám, které by akumulátor zničily.

Automatické nebo invertorové?

Automatické skvěle poslouží k dobíjení jak olověných, tak gelových autobaterií. Dobře se dovedou také přizpůsobit stavu baterie. Snadno sama zkontroluje stav nabití baterie a podle toho řídí dobíjení. Nemusíte se tedy bát baterii nechat nabíjet třeba celou noc bez kontroly.

Invertorové nabíječky jsou také automatické, ale o dost menší a lehčí. Ideální jsou třeba pro motorkáře, kteří nemají prostor s sebou brát těžkou automatickou nabíječku. Maximálně však bývají ve velikosti 12 V čili větší vozidla s nimi už jen stěží dobijete.

Vybavujete garáž?

Pokud si zrovna vybavujete garáž, měli byste kromě nákupu nabíječky zvážit také další vybavení. Hodí se mít základní náčiní, se kterým zvládnete vyřešit běžné potíže s vozem. Hodí se třeba nejlepší svářečky nebo podobné nástroje, díky kterým můžete ušetřit spoustu peněz za servis.

(PR)

Přejít nahoru