Viktor Orbán

Viktor Orbán zařazen na ultranacionalistický seznam vrahů “nepřátel Ukrajiny”

Maďarský premiér Viktor Orbán byl přidán na seznam nepřátel Ukrajiny sestavený krajně pravicovým webem Mirotvorec.

Stránka již zveřejnila jména desítek tisíc lidí s osobními údaji, jako je datum narození, číslo pasu a adresa bydliště. Podle odborníků by provozovatelé webových stránek nemohli mít přístup k těmto údajům bez pomoci ukrajinské vnitřní bezpečnostní služby.

Internetové stránky Mirotvorec byly vytvořeny v roce 2014 po ruské anexi Krymu a faktické okupaci Donbasu.

Seznam je mnohými popisován jako seznam vrahů, zejména po atentátu na spisovatele a novináře Oleše Buzinu nebo ruského opozičního politika Olega Kalašnikova v roce 2015, kteří byli na webových stránkách označeni za “nepřátele Ukrajiny”.

Proč by měl být Orbán na seznamu?

Po ruské invazi na Ukrajinu si Orbán zvolil protiválečnou cestu a odmítl poslat zbraně na Ukrajinu nebo umožnit tranzit zbraní přes svou zemi. Postavil se také proti energetickým sankcím proti Rusku a tvrdil, že by to bylo katastrofální jak pro ekonomiku jeho země, tak pro ekonomiku Evropy, což je postoj podporovaný řadou ekonomických expertů.

Seznam je mnohými popisován jako seznam vrahů, zejména po atentátu na spisovatele a novináře Oleše Buzinu nebo ruského opozičního politika Olega Kalašnikova v roce 2015, kteří byli na webových stránkách označeni za “nepřátele Ukrajiny”. Píše portál RMX.

Ukrajina na tyto pozice aktivně útočila a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj slovně napadl Orbána před maďarskými volbami ve snaze zmařit jeho snahu o znovuzvolení. Ukrajinská vláda také směřuje stále jízlivější rétoriku proti Maďarsku a obviňuje zemi, že chce anektovat západní část Ukrajiny.

Přejít nahoru