Renomovaná tlačová agentura. Francie: Soud uzavřel 4G stožár po hromadném umírání dojnic

Pokud by se však ukázalo, že krávy skutečně trpěly – a to dokonce až k smrti – v důsledku onoho záření, bylo by namístě se ptát, jaký je vliv i na ostatní živé organismy, tedy zvířata, rostliny i lidi…

Za méně než rok zemřelo 40 krav a produkce mléka prudce klesla po zřízení stožáru 4G poblíž farmy ve Francii. Nyní správní soud v Clermont-Ferrand rozhodl, že stožár by měl být na dva měsíce uzavřen, aby se zjistilo, zda se zdraví stáda krav zlepší.

Farmář Frédéric Salgues, který je vlastníkem mléčné farmy, poznamenal, že zdraví jeho dobytka se zhoršilo již několik dní poté, co telekomunikační operátor Orange loni v červenci postavil stožár 4G asi 200 metrů od jeho farmy. Produkce mléka pak postupně klesala z 25 litrů na krávu a den na pouhých 14 litrů na krávu a den. Za necelý rok zemřelo Salguesovi 40 z celkového počtu 200 dojnic.

Oči ostatním zvířatům nyní neustále tečou a některé krávy osleply. Všechny krávy, podle Salguese, zaznamenaly změnu v chování. Nyní se shromažďují ve shluku a co nejdále od stožáru (viz toto video), a to navzdory skutečnosti, že se mohou volně pohybovat.

Podle Salguese neexistují žádné jiné faktory, než mobilní záření, které by mohly vysvětlit prudký a rychlý pokles produkce mléka. Ani analýzy vody nebo krmiva nevysvětlují zhoršující se zdravotní stav dojnic.

„Už nepijí. Jsou jako zombie a pohybují se jako roboti. Ocasy se již nepohybují. Je to hrozné. Normálně tele, které je staré 6 měsíců, váží 200 kg, ale to, které jsme vážili naposledy, vážilo pouze 104 kg. Jen za poslední týden zemřely dvě krávy, řekl Salgues FranceInfo.

Správní soud v Clermont-Ferrand letos v květnu rozhodl, že mobilní vysílač by měl být vypnut na dva měsíce na doporučení profesora veterinářství, kterého soud v případu vyslechl. Frédéric Salgues řekl tiskové agentuře AFP, že doufá, že se jeho krávy zotaví co nejrychleji. On a jeho rodina velmi trpěli zhoršujícím se zdravím krav i finančně.

Starosta obce Philippe Molhérat byl zodpovědný za rozhodnutí povolit výstavbu mobilního vysílače. Molhérat nyní svědčil u soudu ve prospěch majitele zvířat. On sám vyjadřuje znepokojení nad účinky stožáru 4G na zdraví zvířat a také říká, že má obavy o zdraví 1500 vesničanů.

Telekomunikační operátoři dotčení tímto rozhodnutím, Orange, Free a Bougyes Telecom, u soudu tvrdili, že neexistují žádné vědecké důkazy o spojitosti mezi zářením mobilního stožáru a zdravím zvířat.

V listopadu 2020 Švédská nadace pro radiační ochranu oznámila, že více než 50 majitelů zvířat ve Francii trpí dramaticky zhoršujícím se zdravím zvířat v důsledku mobilních věží, elektrického vedení, větrných turbín a fotovoltaických zařízení.

Stéphane Le Béchec z regionu Côtes-d’Armor ztratil  během čtyř a půl roku 250 krav nebo telat. Na jeho farmě byla od té doby měřena výrazně zvýšená radiace v zemi a ve vodě. V blízkosti farmy jsou dvě mobilní věže, elektrické vedení, větrné turbíny a solární články. Na tomto videu jsou vidět dvě mobilní věže a elektrické vedení podezřelé z toho, že přispívají k uvedeným problémům:

zdroj

Přejít nahoru