Flegr: Omicron je nebezpečnější než původní varianta. Doufám, že respirátory budou v sezóně trvale

Pokud bude epidemická situace v této zemi pokračovat podobně jako ve Velké Británii, analytická skupina DATA jednoznačně předpokládá vrchol počtu pozitivních vzorků na přelomu července a srpna.

Ačkoli by výše uvedená čísla byla v dřívější době důvodem k panice, v současnosti vyvolávají jen minimální reakci vlád jednotlivých států. Proto zůstávají v platnosti pouze symbolická opatření, která téměř nenarušují dynamiku každodenního života.

“Nemá smysl nikoho hromadně testovat, je to drahé a zbytečné,” upozorňují analytici společnosti Data bez patosu a dodávají, že nemá smysl ani omezovat sportovní a společenské akce nebo odkládat začátek školního roku. Především je prý třeba apelovat na osobní odpovědnost.

Flegr: Lidé bez imunity by měli být okamžitě očkováni

Jaroslav Flegr, známý český evoluční biolog, je k současné situaci i k situaci v blízké budoucnosti mnohem skeptičtější. V rozhovoru pro místní internetový deník Forum 24 minulý týden také uvedl, že je třeba na to reagovat.

Přestože profesor říká, že není na místě panikařit a že většina z nás již získala imunitu proti těžkému průběhu kovidu překonáním nemoci a očkováním, není podle něj třeba se obávat lehčího průběhu. I to může mít údajně vliv na zdraví a duševní výkonnost.

“Ti, kteří nebyli očkováni a dosud nemoc nepřekonali, by se měli nechat okamžitě očkovat. Nečekejte na podzim. Málo se ví, ale pro lidi bez imunity jsou omikron a jeho varianty stejně nebezpečné jako původní varianta Wuhan…,” řekl.

Na rozdíl od iniciativy Data bez patosu, která kritizuje necílenou plošnou diagnostiku, navrhuje vyhlásit soutěž o masové a levné PCR testy za přibližně 6 eur za kus. V důsledku tohoto opatření by se údajně podařilo zastavit silnou epidemickou vlnu a laboratoře by na ní mohly přiměřeně vydělat.

Respirátory natrvalo?

Kromě testování a očkování biolog požaduje také zavedení systému práce z domova nebo omezení hromadných akcí v zimní vlně. “A doufám, že stejně jako mnoho lidnatých asijských zemí je (respirátory) budeme nasazovat trvale během chřipkové sezóny při podezření na respirační onemocnění. Především z ohleduplnosti k našemu okolí, ale také jako účinný prostředek ochrany před infekcí,” doufá.

Někteří slovenští odborníci také považují ochranu dýchacích cest za určitých podmínek za dlouhodobou záležitost. “Masky budeme potřebovat dalších 50 let. Nebudeme je potřebovat celý rok. Stačí je nosit do letadla, na hromadné akce a podobně,” řekl loni infektolog Vladimír Krčméry.

Flegr se v minulosti zviditelnil například tvrzením, že do podzimu 2020 bude v jeho zemi umírat na kovid až tisíc lidí denně. Později řekl, že tohoto chybného odhadu nelituje, že ho zopakuje a hájil se tím, že jím pomohl zachránit mnoho životů.

zdroj a více info zde

Přejít nahoru