Evropská unie

Evropská unie zvažuje zrušení sankcí uvalených na některé Rusy

Evropská unie zvažuje zrušení sankcí uvalených na některé Rusy za jejich podíl na rozpoutání agresivní války, kterou Rusko vede proti Ukrajině. Právníci EU zjistili, že v případě některých sankcí se EU možná pohybuje na tenkém ledě, píše agentura Bloomberg.

Přibližně 30 osob se proti sankcím odvolalo k soudu a dalších deset se obrátilo přímo na Evropskou unii, aby sankce zrušila.

Právní oddělení Evropské rady informovalo velvyslance při EU, že některé z těchto žádostí jsou oprávněné, protože informace poskytnuté sankcionovanými osobami naznačují, že důkazy, na nichž jsou sankce založeny, jsou buď slabé, staré, nebo nedostatečné.

Mluvčí šéfa diplomacie EU Josepa Borrella odmítl situaci komentovat s tím, že diskuse, která v EU probíhá, je důvěrná. Evropská rada na e-mail agentury Bloomberg, v němž žádala o právní stanovisko, bezprostředně neodpověděla.

Mezi těmi, kdo požádali EU, aby přehodnotila své rozhodnutí zařadit je na sankční seznam, je i oligarcha Andrej Melničenko, zakladatel nadnárodní hnojivářské společnosti EuroChem Group a uhelné společnosti SUEK. Ocelářský magnát Alexej Mordašov nebo majitel koncernu Metalloinvest a multimiliardář Ališer Usmanov.

Všichni tři jsou známí svými nadstandardními vztahy s Kremlem, což byl jeden z důvodů, proč EU zařadila jejich jména na sankční seznam.

zdroj: trend.sk

Přejít nahoru