Ruské velvyslanectví vyhrožuje švýcarským novinám poté, co zveřejnilo Putinův klaunský meme

Ruské velvyslanectví ve Švýcarsku poslalo právní hrozbu švýcarským novinám poté, co média zveřejnila karikaturu prezidenta Vladimira Putina s klaunským nosem a duhovými pruhy přes obličej.

Tisková služba velvyslanectví v dopise zveřejněném v sobotu na svých webových stránkách odsoudila noviny Neue Zürcher Zeitung za zveřejnění snímku v článku z 9. července o roli memů a digitálních zpráv v ruské invazi na Ukrajinu, podle Washington Post.

Článek s názvem “Mezi superhrdiny a padouchy: Síla memů ve válce na Ukrajině” ukazuje ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského vyobrazeného v obleku připomínajícím Kapitána Ameriku s ukrajinskými barvami a symboly, zatímco Putin je vedle něj v klaunském nosu a duhovém make-upu. Píše portál Nypost.

“Pokud hovoříme o klaunství, bylo by mnohem vhodnější dotknout se tohoto tématu v kontextu nedávné minulosti bývalého ukrajinského komika V. Zelenského,” uvedlo velvyslanectví ve svém dopise.

“Extrémně pobouřené” velvyslanectví také argumentovalo: “Věříme, že svoboda projevu není v žádném případě slučitelná se svobodou šířit urážky a padělky,” uvedl švýcarský zpravodajský kanál Swissinfo.

Švýcarský deník uvedl, že fotografie Putina byla původně zveřejněna na Twitteru.

Rusko také protestovalo proti duhovým barvám spojeným s Putinem kvůli jeho zjevnému spojení s LGBTQ komunitou.

Přejít nahoru