Kontroverzní jihoafrický opoziční politik Julius Malema varuje před nadcházející “revolucí bez vůdce” ve své rodné Jižní Africe

Až přijde revoluce bez vůdce… Prvním cílem budou bílí lidé,” řekl Malema v pořadu “Hard Talk” na BBC.

“Násilí, ke kterému dojde v Jižní Africe, je způsobeno tím, že elita zmizí a chudí zchudnou. Proto se stane něco podobného arabskému jaru. To máme zaručeno,” řekl Malema.

ARABSKÉ JARO

Arabské jaro byla série nepokojů, povstání a občanských válek, které začaly povstáním v Tunisku v prosinci 2010 a rozšířily se po celé severní Africe a na Středním východě během zimy a jara 2011.

Mimo jiné byl svržen Zine El Abidine Ben Ali v Tunisie, Muammar Kaddáfí v Libyi, Husní Mubarak v Egyptě a Ali Abdullah Saleh v Jemenu. Povstání a násilné nepokoje vypukly také v Bahrajnu, Sýrii, Alžírsku a Iráku, mimo jiné, a vedly k občanským válkám v Sýrii a Jemenu.

V loňském roce byla Jihoafrická republika zasažena násilnými nepokoji, které trvaly týden mezi 9. a 18. červencem a zanechaly 354 mrtvých a více než 3000 zatčených.

Nepokoje vypukly na protest proti tomu, že bývalý jihoafrický prezident Jacob Zuma byl odsouzen do vězení za pohrdání soudem, ale dalšími příčinami byla chudoba, nezaměstnanost a rasový antagonismus mezi černochy a Indy v zemi.

Bývalý jihoafrický prezident Thabo Mbeki také nedávno varoval před povstáním v Jižní Africe a kritizoval ANC, která vládne zemi od zrušení apartheidu, za to, že nedělá dost s velkou chudobou v zemi.

Julius Malema, jehož strana Bojovníci za ekonomickou svobodu získala v posledních volbách v roce 2019 11 procent hlasů, je jedním z nejsilnějších kritiků ANC, ale je také kontroverzní postavou odsouzenou za podněcování k rasové nenávisti vůči bílé menšině v zemi, a to i po zpěvu písně “Kill the Boer”.

Přejít nahoru