Putin je vražedný diktátor a čistý zločinec, říká Biden. Reakce Kremlu na sebe nenechala dlouho čekat

“Republika stojí společně proti vražednému diktátorovi, čistému zločinci, který vede nemorální válku proti ukrajinskému lidu. Putin za svou agresi zaplatí vysokou cenu,” prohlásil Biden ve svém projevu na výročním obědě ke Dni svatého Patrika na Kapitolu.

“Putinova brutalita a to, co on a jeho vojáci dělají na Ukrajině, je prostě nelidské,” říká americký prezident.

To je taková eskalace výroků. Ve středu americký prezident označil Putina za “válečného zločince”. V prvních dnech ruské invaze se tomuto označení zpočátku bránil s tím, že to ještě nemůže posoudit.

Předpokládá se, že Rusko na Ukrajině používá zakázanou kazetovou munici a zakázané metody vedení války a prokazatelně útočí na civilní obyvatelstvo a zařízení, jako jsou porodnice, nemocnice a obytné oblasti.

Rusko tvrdí, že útočí pouze na vojenskou infrastrukturu a cíle. Podle mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marie Zacharovové je bombardování Mariupolu podvod, který vznikl na základě videí a fotografií Severoatlantické aliance. Píše portál Startitup.

Ani reakce na Bidenova slova nezůstala bez odezvy. Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova jsou Bidenova slova osobní urážkou, píše CNN.

“Moskva slyší a vidí, co jsou již každodenní prohlášení prezidenta Bidena, která jsou vlastně již osobními urážkami Putina,” řekl Peskov na tiskové konferenci.

Podle Peskova nebude Moskva na Bidenova slova reagovat ostře.

Přejít nahoru