Případ, který šokoval svět! Muslimští militanti zaživa upálili křesťanského pastora a jeho rodinu a vypálili celou vesnici + VIDEO

Ve vesnici Abonong v Plateau State, islámští nájedzníci vyzbroejni mačetami a puškami AK47 vyrabovali a zničili 95 domů, společně se zemědělskou půdou a třemi kostely. Zabili pastora Adama Gyunga Wurima a jeho ženu tím, že v domě zapálili požár, zatímco byla rodina uvnitř. Útočníci také zabili další dva vesničany a několik dalších zranili.

Útok, ke kterému došlo večer kolem 20:00, trval více než čtyři hodiny, než se na scéně konečne objevily bezpčnostní složky. Do té doby nájezdníci zničili většinu vesnic Abonong a Ziyat a ukradli cennosti, včetně elektroniky, matrací, jídla a hospodářských zvířat.

K incidentu došlo jen 24 hodin po dvoudenním mírovém summitu v Jos organizovaném Křesťanskou asociací v Nigérii na téma „Udržitelný mír a bezpečnosť v severní Nigérii jako všelék pro rozvoj“.

Místní právník, Dalyop Solomon Mwantiri, hovořil s jedním ze tří dětí pastora, které útok prežilo, protože bylo v době útroku na univerzitě v Jos a dozvědělo se o tom na faceboku.

„Když jsem zavolal kamarádovi, abych se dozvěděl, co se stalo, odpověď, kterou jsem dostal, byla velmi zničující,“ řekl mladík. „ Nemohl jsem uvěřit, že všichni moji rodinní příslušníci byli zapleteni do progromu. Když jsem dorazil domů, uviděl jsem mého tatínka a mladé sourozence spálené tak, že byli k nerozeznání“.

„Tři z nás, kteří zůstali, neví, co si počít, zvláště když jsme ještě studenti, kteří se nemají o koho opřít,“ uvedl.

Nathan Johnson, regionální manžer pro Afrika mezinárodního křesťanského znepokojení, vyjádřil údiv nad nečinností vlády v oblasti pokračujících meziregionálních konfliktů.

„Skutečnosť, že vláda umožňuje pokračující ničení vesnic a zabíjení občanů, ukazuje nedostatek péče nebo schopnosti.“ Řekl Johnson. „Pokud to bude pokračovat, bude muset dojít k mezinárodnímu zásahu, jinak se Nigérie může dostat do velké občanské války.“

VIDEO zde

(svobodnenoviny.eu, video: Facebook, foto: archiv)

Přejít nahoru