Sebastian (39) měl sex s několika muži, nakazil se opičími neštovicemi: Šílená bolest, sprchoval se dvě hodiny

Když 24. června začínal festival New York Pride, Sebastian Köhn (39) z Brooklynu věděl, že ve městě hrozí nové opičí neštovice. To se týkalo zejména homosexuálů, jímž je i on sám, píše The Guardian. Na druhou stranu se domníval, že výskyt opičích neštovic ve městě je poměrně nízký.

“Během festivalu jsem měla sex s několika kluky. O týden později, 1. července, to začalo. Byl jsem velmi unavený, bolelo mě celé tělo, měl jsem vysokou teplotu a zvětšené lymfatické uzliny,” popsal Sebastian svůj první den po onemocnění. Poté mu byl proveden kovidový test, protože v USA stále existuje vysoké riziko nákazy koronavirem. Test byl však negativní. Zůstal tedy doma, protože měl podezření, že má opičí neštovice. Sebastian je filantrop. V posledních deseti letech se ve své práci zaměřuje na sexuální a reprodukční zdraví. Epidemii opičích neštovic v USA proto sleduje od samého počátku. “Dokonce jsem se snažil nechat očkovat. Chtěl jsem tak učinit již 23. června, kdy New York zahájil první kolo. Ale neměl jsem štěstí,” řekl.

Dva dny po objevení prvních příznaků se mu v konečníku objevila vyrážka. Köhn se poté obrátil na svého obvodního lékaře, který ho poslal na testy. Na pohotovosti už byl se všemi příznaky opičích neštovic. Tam si vyžádal předpis na TPOXX (Tecovirimat), ale musel mít pozitivní test. Proto ho poslali domů s Tylenolem. Evropské regulační orgány schválily TPOXX jako účinný lék na opičí neštovice, ale americký úřad FDA jej schválil pouze pro léčbu pravých neštovic.

Cestou domů se mu vyrážka začala šířit po celém těle. Nejprve vypadaly jako komáří štípance, pak se změnily v malé puchýřky. Ironií bylo, že jediným nezasaženým místem byl jeho penis. Druhý den Sebastian obdržel výsledky testů, které odhalily, že má kapavku. O opičích neštovicích se nic nepsalo. “V noci mě budila šílená bolest a svědění. Seděla jsem v posteli a drbala se. Byla jsem izolovaná, osamělá a frustrovaná z toho, jak nespravedlivá situace nastala.” Léze v konečníku se změnily v otevřené rány. Sprchování mu trvalo až dvě hodiny, protože pokaždé bylo příliš bolestivé.

Čtyři dny po testování mu zavolali z pohotovosti, že má pozitivní test na opičí neštovice. Žádné další informace mu však neposkytli. Köhn byl však v rozpacích. Pohotovost ho odkázala na ministerstvo zdravotnictví, odkud byl poslán k obvodnímu lékaři, který musel požádat o léčbu opičích neštovic. Ten mu však na rovinu řekl, že i kdyby žádost na ministerstvo poslali, většina z nich by byla zamítnuta.

Později Sebastianovi nateklo v krku. Na pohotovosti mu řekli, že jde o bakteriální angínu. Když požádal o antivirotika, nechtěli mu je dát, protože je prý předepisují jen pacientům s velmi oslabenou imunitou. Když se jim postavil, propustili ho ve dvě hodiny ráno s léky, ale ne s antivirotiky. Informuje portál topky.sk.

Následujícího večera Köhnovi zavolali z Irvingova lékařského centra Kolumbijské univerzity. Vzali jeho případ, což znamenalo, že byl jedním z mála šťastlivců. TPOXX dosud nebyl důkladně testován na lidech. “Na klinice jsem strávila asi hodinu a odešla jsem domů s tím, že budu dva týdny užívat TPOXX. Léčba zabrala a po krátké době se mi ulevilo.” Celé to Sebastianovi připadá jako obrovské selhání, které se nemělo stát, zejména ne dva a půl měsíce po vypuknutí epidemie. “Pokud někdo jako já, kdo se dlouhodobě zabývá sexuálním zdravím, měl takové problémy s orientací v léčbě a péči, nedokážu si ani představit, co dělají ostatní lidé,” uzavřel.

 

Přejít nahoru