Ukrajina Putinovi nestačí. Další bude tato evropská země, po které půjde

Ruské síly nadále upevňují své pozice ve východních oblastech Donbasu na Ukrajině. Podle historika Jurije Felštinského existuje ještě jedna země, kterou Putin vždy chtěl dostat pod ruskou kontrolu a která by pro něj byla po Ukrajině dalším cílem.

Má to být Moldavsko, jehož součástí je Podněstří. Separatistický region má stovky kilometrů dlouhou hranici s Ukrajinou a je podporován Moskvou. Žádný z členských států OSN ji však neuznává, přestože Podněstří vyhlásilo nezávislost před více než 30 lety. Bývalý velvyslanec USA v Moldavsku James Pettit napsal, že tento bývalý sovětský stát by byl “extrémně zranitelný vůči ruské invazi”.

Právě na Podněstří poukazuje i historik Felštinskij. “V okamžiku, kdy Putin dosáhne Podněstří, začne válku v Moldavsku,” řekl historik britskému webu Express. Zároveň odmítl myšlenku, že by se Putin spokojil s pouhým obsazením Donbasu nebo v současnosti okupovaných regionů, jako je například Cherson. V Podněstří je navíc podle něj “půda připravována již téměř deset let a ruské ‘mírové jednotky’ jsou v oblasti od rozpadu Sovětského svazu”. Podle odhadů se počet ruských vojáků v oblasti pohybuje kolem dvou tisíc.

“V moldavském Podněstří žije přibližně 220 tisíc rusky mluvících lidí, kterým ruská vláda začala vydávat pasy. Poprvé s tím začali v roce 2014,” upozornil Felštinský s tím, že právě tento region má být prvním krokem k postupu do zbytku Moldavska. “Pokud se Ukrajincům nepodaří Rusy zadržet, dostanou se do Podněstří a rozpoutají válku v Moldavsku, které je na seznamu. Vždycky na něm byla,” poznamenal historik. Výsledek referenda z roku 2006 ukázal, že 97,2 % podněsterských voličů by se vyslovilo pro připojení k Rusku.

zdroj

Přejít nahoru