Putin telefonicky varoval francouzského prezidenta před možnou katastrofou, která by mohla nastat

Informovala o tom agentura AFP. Putin i Macron vyzývají k vyslání MAAE do elektrárny a budou na tom spolupracovat.

Putin obvinil Kyjev z ostřelování Ruskem okupované ukrajinské jaderné elektrárny v Záporoží na jihu Ukrajiny, čímž vzniklo riziko “rozsáhlé katastrofy”, uvedla agentura AFP. Podle Kremlu “Vladimir Putin zejména zdůraznil, že systematické bombardování území Záporožské jaderné elektrárny ukrajinskou armádou vytváří nebezpečí velké katastrofy, která může vést k zasažení rozsáhlých území radioaktivitou”.

Oba prezidenti se shodli na tom, že je třeba do elektrárny vyslat tým Mezinárodní agentury pro atomovou energii. “Prezidenti zdůraznili, že je důležité co nejdříve vyslat do jaderné elektrárny misi MAAE, aby posoudila situaci na místě,” uvedl Kreml podle španělské tiskové agentury EFE, která informovala o telefonickém rozhovoru obou prezidentů. Telefonát byl uskutečněn z iniciativy Paříže.

“Ruská strana potvrdila, že je připravena poskytnout inspektorům Agentury pro atomovou energii veškerou potřebnou pomoc,” uvedly kremelské zdroje. Podle agentury AFP Macron “podpořil vyslání mise expertů MAAE na místo co nejdříve za podmínek schválených Ukrajinou a OSN”.

Oba prezidenti budou o inspekci v elektrárně znovu jednat v nadcházejících dnech, kdy by měly být vyjasněny technické podrobnosti mise MAAE v Záporoží, uvedl Elysejský palác v tiskové zprávě.

Před několika dny Ukrajinci opět prohlásili, že Rusové v závodě zřídili základny pro vojáky a zbraně. Kyjev a Moskva se vzájemně obvinily z ostřelování elektrárny.

Přejít nahoru