Prchají před válkou a diskriminací, LGBT Rusové nacházejí útočiště na jižním Kavkaze

Když sledovala, jak jsou její přátelé v Rusku zatýkáni za svůj protiválečný aktivismus, blogerka a obhájkyně LGBT se rozhodla přestěhovat do arménského hlavního města, aby pracovala na projektu pomáhajícím LGBT lidem postiženým ruskou invazí na Ukrajinu.

Ollie, 27 let, řekla, že si vybrala Jerevan, protože mnoho Arménů mluví rusky jako druhým jazykem a Rusové nepotřebují vízum pro vstup do země.

“Nic není děsivé poté, co žila [jako LGBT osoba] v Rusku,” řekla Ollie, která odmítla uvést své celé jméno. “Tady jsem nezažil homofobii nebo transfobii… Pravděpodobně asi 50% mých queer známých se přestěhovalo do Jerevanu.”

Arménie a Gruzie jsou sociálně konzervativní společnosti a LGBT lidé čelí řadě právních a sociálních překážek, stejně jako diskriminaci a příležitostnému násilí. Arménie se umístila na 47. místě ze 49 evropských a euroasijských zemí v žebříčku občanských svobod, ochrany a uznání poskytovaných LGBT lidem.

Stejně jako Rusko, arménská ústava uznává pouze manželství mezi muži a ženami.

Ale zatímco LGBT Arméni bojují o přijetí, řada LGBT Rusů uvedla, že se v Arménii cítí bezpečně, protože – alespoň prozatím – je s nimi zacházeno jako s hosty.

“Mám pocit, že místní pravidla se na mě nevztahují, protože jsem cizinec,” řekl jeden člen ruské LGBT komunity v Arménii, který požádal o anonymitu, aby mohl svobodně mluvit.

“Arménie má právní diskriminaci [proti LGBT lidem], manželství osob stejného pohlaví je nezákonné a místní LGBT komunity jsou ještě uzavřenější. Je to konzervativní země. Ale nezažila jsem diskriminaci,” řekla.

Několik místních a mezinárodních LGBT organizací v Arménii pracuje na pomoci novým ruským emigrantům integrovat se.

V Arménii jsou místní obyvatelé “tolerantní” vůči LGBT cizincům, řekl Mamikon Hovsepyan, ředitel komunikace společnosti Pink Armenia.

“Hlavní město je poměrně aktivní a rozmanité a jsou zde některá místa, kavárny, kluby a večírky, ale obecný postoj je negativní,” řekl The Moscow Times.

“(LGBT) Rusové budou přijati (arménskou) společností, pokud neukážou svou sexualitu,” dodal. “Homofobie se obvykle zaměřuje na místní komunitu.”

Místní lidskoprávní organizace Pink Armenia v loňském roce zaznamenala nejméně 35 případů porušování lidských práv LGBT osob, stejně jako diskriminaci na základě jejich sexuální orientace, genderové identity a vyjádření.

Trans osoba byla sexuálně napadena v Jerevanu v červnu.

Situace v sousední Gruzii je podobná. Krajně pravicová skupina uspořádala letos v létě shromáždění s cílem narušit LGBT akci v gruzínském hlavním městě Tbilisi a jeden z členů skupiny zemřel poté, co se zapálil na protest proti netradičním vztahům.

Ruský aktivista Alexander Sofeev, který navštívil akci, na kterou se protestující zaměřili, uvedl, že situace je napjatá, ale policie zajistila bezpečnost účastníků. Píše portál The Moscow Times.

“Myslím, že gruzínská vláda nepodporuje homofobii, obvykle to dělají jednotliví krajně pravicoví aktivisté,” řekla Sofeevová, členka feministické umělecké skupiny Pussy Riot, která se loni přestěhovala do Tbilisi, pro The Moscow Times.

“Naopak, v Rusku je (homofobie) vnucena na státní úrovni,” řekl.

Přejít nahoru