Kreml léta uplácel politiky v zahraničí, aby Putinovi drukovali odhalil tajný dokument

Americký ministr zahraničí Antony Blinken, který v úterý odtajněný dokument podepsal, hovořil o nové zprávě zpravodajských služeb o tajných snahách Ruska podporovat Moskvě nakloněné politiky a politické strany. Konkrétní ruské cíle nejsou ve zprávě zmíněny, ale USA podle ní poskytují zpravodajské informace vybraným zemím.

Podle agentury AP je to součást snahy administrativy amerického prezidenta Joea Bidena odtajnit informace o vojenských a politických cílech Moskvy. Mnoho úředníků Bidenovy administrativy, kteří se zabývají národní bezpečností, má bohaté zkušenosti s protimoskevskými praktikami a působili v administrativě v době, kdy ruský prezident Vladimir Putin zahájil rozsáhlou kampaň s cílem ovlivnit prezidentské volby v USA v letech 2016 a 2020, dodává agentura.

Vysoce postavený americký vládní úředník, který novinářům poskytl informace pod podmínkou zachování anonymity podle oficiálních pravidel, odmítl srovnávat ruské kroky s americkým financováním médií a politických iniciativ po celém světě. Putin podle něj vynakládá velké množství peněz na “manipulaci demokracií zevnitř”.

Vladimir Putin a jeho režim mají mnoho příznivců v řadách politiků po celém světě. Má je i na Slovensku, i když dnes nevíme, zda k nim proudily prostředky přímo z kremelského rozpočtu.

Více info na startitup.sk

Přejít nahoru