Ukrajinština je jazykem nenávisti vůči Rusku, tvrdí propaganda. V Donbasu začala rusifikace vzdělávání

Možnost strávit příští školní rok na Ukrajině nabízí ruským učitelům přímo Moskva. To platí i pro pracovníky ruského ministerstva školství, kteří mají za úkol rusifikovat ukrajinské učební osnovy. Novaja Gazeta vyzpovídala ty, kteří odjeli na Ukrajinu, aby zjistila, jaké k tomu mají důvody.

Kremelské ministerstvo školství oznámilo plán na poskytnutí “pomoci pro širokou škálu vzdělávacích potřeb” na ukrajinských územích. K dnešnímu dni se do něj oficiálně zapojilo 230 učitelů z 33 regionů. Byla vytvořena databáze dobrovolníků, kteří projevili přání učit na okupovaných územích.

“Naším hlavním úkolem je zjistit, které školy potřebují příručky a vzdělávací programy. Již nyní organizujeme exkurze pro děti z řady škol do našeho regionu,” vysvětluje Vitalij Pavlenko, zástupce vedoucího odboru školství Chersonské oblasti. Mateřským školám má být rovněž poskytnuta “metodická podpora”.

Ředitel Ukrajinského centra pro občanské svobody se k situaci vyjádřil na sociální síti Twitter. Oleksandra Matvijčuková poznamenala, že kvůli této “cynické” politice umírají původní obyvatelé Ruska.

“Putin využívá tuto válku ke zničení původních obyvatel Ruska. Mladí chlapci z Dagestánu, Burjatska, Tuvy atd. umírají za násilnou rusifikaci ukrajinského území. V případě lidí z Moskvy nebo Petrohradu není mnoho úmrtí. Jedná se o krutou a cynickou národní politiku Ruska,” napsal Matvijčuk.

Více info na startitup.sk

Přejít nahoru