Skutečná pravda o Matce Tereze: nedávala nemocným léky, chtěla, aby trpěli. Nejvíce, co dávala proti rakovině, byl aspirin

Její dívčí jméno Agnesë Gonxhe Bojaxhiu naznačuje albánský původ, což naznačuje, že by mohla být muslimka. Narodila se však v katolické rodině. Její otec, obchodník a lékárník, zemřel, když jí bylo pouhých 8 let, a už ve 12 letech věděla, že se chce stát jeptiškou.

Kvůli válce odešla do Irska, kde vstoupila do kongregace loretánských sester. Měli misii v Indii, která ji od mládí přitahovala. V roce 1928 tam odjela, složila sliby a stala se učitelkou zeměpisu a dějepisu v Kalkatě. Informuje portál Infomagazin.

Těsně po druhé světové válce se v Indii rozhořelo napětí mezi hinduisty a muslimy a Matka Tereza začala přemýšlet o pomoci nejchudším z chudých. Získala povolení z Říma, oblékla si později typické bílé sárí s modrým lemováním a začala dobrovolně sloužit chudým a nemocným.

Britsko-americký novinář Christopher Hitchens, který se zabýval životem Matky Terezy, podle časopisu Invivomagazine řekl, že vše, co si všichni o Matce Tereze myslí, je špatně. Podle něj to byla protivná, cynická a krutá žena. Píše portál novinky.

Kult, který se kolem ní vytvořil, vybudovala především ona. Dobročinnost, kterou údajně vykonávala, tedy že se starala o chudé lidi, dávala jim každý den jídlo a nikdy neodmítala pomoc, si nárokovala hlavně ona. Ve skutečnosti odmítala bezmocné, a pokud je přijala, nechala je zemřít strašlivou a bolestivou smrtí.

V ústavech pod její záštitou byl nedostatek léků, málo jídla, a dokonce i lidé, kteří trpěli krutými bolestmi, nedostávali léky na uklidnění.

Lékař Robin Fox navštívil v roce 1991 její kalkatský azylový dům a byl zděšen. Lidé tam umírali v obrovských bolestech na rakovinu a dostávali nanejvýš aspirin, aby si ulevili. Lékařská péče byla neorganizovaná a nerozlišovalo se mezi lidmi, kteří se mohli a nemohli léčit.

Samozřejmě chyběly léky, ale to bylo v jiných podobných zařízeních standardní. Invivomagazine píše, že použité jehly byly opláchnuty vodou a dále používány.

Důvod, proč tomu tak bylo, lze nalézt i v pohledu Matky Terezy na smrt a utrpení: “Je krásné vidět chudé a nemocné, jak pokorně přijímají svůj úděl a utrpení, jako to udělal Kristus během umučení. Svět je bohatší o jejich utrpení,” řekla již zmíněnému Christopheru Hitchensovi. Ten v roce 1996 natočil dokumentární film s názvem Matka Tereza: Anděl pekla, v němž popsal svůj pohled na tuto jeptišku. Mimo jiné ji kritizoval za to, že nechává křtít umírající bez jejich souhlasu.

Značka “Matka Tereza” byla silná již v době jejího působení. Díky své auře pomoci chudým dokázala získat velké finanční dary. Údajně šlo až o 100 milionů dolarů. Tyto peníze však v drtivé většině putovaly do Vatikánu. Pouze 5 % z nich bylo použito z důvodu, proč je lidé věnovali Matce Tereze.

Chudé a pomocné jeptišky tak žily v otřesných podmínkách s nedostatečným vybavením. Jeptišky neměly ani repelenty, trpěly nemocemi jako malárie, ale Matka Tereza říkala, že se o ně Bůh postará. Sama se však ke konci života léčila v prestižních nemocnicích, například v Kalifornii podstoupila operaci srdce.

V roce 1979 obdržela Matka Tereza za svou práci Nobelovu cenu míru. Ve svém projevu označila potrat za vraždu, což se stalo podstatnou částí jejího projevu, která vyvolala rozpaky. “Když může matka zabít své dítě, co mi brání zabít tebe nebo tobě zabít mě?” zeptala se.

K antikoncepci měla stejný postoj jako k potratům. V roce 1988 prohlásila, že by nikdy nedovolila, aby dítě adoptovala žena, která užívá antikoncepci, protože je to důkazem její neschopnosti milovat, uvedl deník News. Dokonce i současný papež se za výroky Matky Terezy stydí. Po setkání s ní v roce 1994, kdy byl ještě arcibiskupem, řekl, že na něj udělala dojem svou tvrdostí, ale nechtěl by ji za představenou.

Když Matka Tereza v roce 1997 zemřela, Indie jí dokonce uspořádala státní pohřeb. V roce 1999 byl zahájen proces jejího blahořečení a v roce 2002 byl uznán její první zázrak. To, že je uznávání zázraků obecně velmi sporné, můžeme nyní nechat stranou.

Jistá žena z Indie se měla vyléčit z rakoviny díky záři vycházející z medailonu Matky Terezy, uvádí Invivomagazine. Její lékař však tvrdil, že žena neměla rakovinu, ale tuberkulózu, ze které se díky lékařům vyléčila, píše NY Times. Církev však na lékaře tlačila, aby uzdravení považovali za zázrak.

Na konci roku 2015 se Matce Tereze stal druhý zázrak. Podle BBC se jednalo o muže z Brazílie, který se probral z kómatu, když se kněz modlil k Matce Tereze. Opět se vedou spory o to, zda měl muž nádory nebo byl v kómatu kvůli infekci. Píše portál Interez.

V každém případě Vatikán neměl s těmito zázraky problém a svého oddaného služebníka, díky němuž přišel k velkým penězům, odměnil titulem “světec”. V roce 2016 ji papež František prohlásil za svatou.

Přejít nahoru