U vytápění uhlím zůstane deset tepláren, říká ředitel Teplárenského sdružení

Cílem opatření je snížit spotřebu plynu a zajistit teplo na nadcházející topnou sezonu. Některé teplárny můžou díky tomu pokračovat v používání uhlí. Bez toho by jinak musely kvůli zpřísnění emisních limitů od ledna přejít na zemní plyn. „Takových tepláren je přibližně deset, pokud mám správné informace. Týká se to asi půl milionu lidí. Přecházet na plyn teď nebudou, topnou sezonu dojedou s uhlím,“ řekl ve vysílání Rádia Impuls ředitel Teplárenského svazu České republiky Martin Hájek.

 

S cenami tepla to ale podle něho moc nezahýbá. „Pro zákazníky to opatření neznamená, že by jim teplo zlevnilo. Ono jim možná i zdraží, protože zdražuje i uhlí, ale dramaticky méně než plyn. Takže ti zákazníci se vyhnout té katastrofě, že by ty teplárny přešly na plyn, a ty ceny by vyletěly na několikanásobek, což uvidíme u těch plynových tepláren,“ dodává Hájek.

 

Šéf Teplárenského svazu také mluvil o tom, že přechod zpátky z plynu na uhlí je technologicky složitý. Většina tepláren tak tu možnost zřejmě nevyužije. „Jediné, co můžete s tím plynovým kotlem udělat, je přejít na topný olej, který má podobné vlastnosti, tam stačí v podstatě akorát vyměnit hořák. Tohle je opatření, které se snaží část těch tepláren realizovat. Tam to ale zase může narážet na problémy se stavebním povolením, pokud je nutné udělat nějaké stavební úpravy.“

Přejít nahoru