Boris Johnson

Britský premiér: Britové budou plakat nad cenami energií a změkčilí evropští politici budou Putina prosit o plyn a ropu

Ve svém nedělním komentáři Johnson uvedl, že ruský prezident “má rád” růst cen energií. “Energetický trh vyděsila Putinova invaze. Je to válka s Ruskem, která stojí britské spotřebitele draho. Proto se účty za energie zdvojnásobily. Obávám se, že Putin to ví a líbí se mu to. Chce, abychom se ohnuli,” řekl Johnson.

Podle britského premiéra se šéf Kremlu domnívá, že “měkcí” evropští politici zmírní sankce a “budou prosit o ruskou ropu a plyn”, až přijde zima.

Podle Kyjeva Rusko na bojišti nepostoupilo. Podle analytiků je ofenzíva omezená.

Podle ukrajinského generálního štábu se ruská armáda neúspěšně pokusila o průzkumnou operaci v okolí Slavjansku, ale po ztrátách způsobených Ukrajinci se stáhla. Neúspěšné byly také útoky v okolí obce Bohorodičné severně od Slavjanska. Donbaská a Charkovská oblast čelí ostřelování, ale ruská ofenziva v těchto směrech nebyla úspěšná, tvrdí ukrajinské velení. Zprávy z oblasti bojů nelze nezávisle ověřit.

AP: Moskva se v době invaze na Ukrajinu snaží o pocit normálnosti

Nejviditelnějším důkazem konfliktu v Moskvě jsou potemnělé nákladní a opuštěné prostory v nákupních centrech, kde dříve sídlily oblíbené provozovny rychlého občerstvení, jako je McDonald’s a Starbucks. Odchod těchto podniků byl psychologickou ranou pro Moskvany, kteří si zvykli na nablýskané vymoženosti konzumní kultury. Bývalé prodejny McDonald’s a Starbucks získali ruští podnikatelé, kteří rychle otevřeli jejich faktické kopie. Přestože se víra, že Rusko dokáže vytvořit domácí alternativu k podnikům, které odešly, stala mezi představiteli vírou, mnoho Rusů o tom v soukromí pochybuje.

zdroj: magazin1.sk

Přejít nahoru