Americký sen se hroutí? Každá šestá domácnost v USA dluží za elektřinu, ukazují data

Podle Neady se ceny elektřiny po deseti letech stagnace od roku 2020 výrazně zvýšily. Výsledkem tohoto skoku jsou miliardové nedoplatky za elektřinu.

Zdražování elektřiny je způsobeno prudkým růstem cen fosilních paliv, jako je zemní plyn, uhlí a ropa. Píše Bloomberg.

Zemní plyn pohání přibližně 40 % elektrické sítě v USA a v úterý se jeho cena vyšplhala na nejvyšší úroveň od roku 2008.

Následující graf ukazuje, že po dvě desetiletí byly reálné ceny elektřiny relativně stabilní, s výjimkou období komoditního boomu v období kolem krize v roce 2008. Nyní index spotřebitelských cen snížený o energii dosáhl svého vrcholu, ačkoli elektřina nadále roste meziročně o neuvěřitelných 30 %.

Výpadky dodávek elektřiny jsou v USA stále častější, protože některé domácnosti z nižších tříd mají na účtech za elektřinu dluhy v řádu tisíců dolarů.

Jean Su, vedoucí právnička Centra pro biodiverzitu, které sleduje odpojování od veřejných služeb po celých USA, varovala před “tsunami odpojování”, protože nejvyšší inflace za posledních čtyřicet let snižuje mzdy a finančně devastuje chudé pracující.

Adrienne Niceová je jednou z těchto Američanek, které mají problémy a dluží více než 3 000 dolarů za komunální služby. Minulý měsíc obdržela “konečné oznámení” od energetické společnosti Xcel Energy Inc., která vypnula elektřinu v její garsonce v Minneapolisu, když se teploty blížily trojciferným hodnotám.

Nice zjistilo, že je téměř nemožné ušetřit na výdajích za služby, které se v posledním roce zdvojnásobily, protože ceny potravin, bydlení a benzinu prudce vzrostly. Její špatně placená práce uklízečky ji uvrhla do energetické chudoby. Informuje magazin1.sk

“Nechápu, jak může být elektřina tak drahá,” řekla.

Energetické společnosti v celé zemi hlásí nárůst neplatících zákazníků. Kalifornská energetická společnost PG&E Corp uvedla, že od února 2020 zaznamenala 40% nárůst počtu zákazníků z řad domácností, kteří se dostali do prodlení s platbami. Skupina Public Service Enterprise Group se sídlem v New Jersey uvedla, že počet zákazníků, kteří mají zpoždění alespoň 90 dní, vzrostl od března o 30 %.

“Lidé na dně nemají na zaplacení účtů za elektřinu”, řekl Mark Wolfe, výkonný ředitel společnosti Neada.

Čtenáři vědí, že spotřebitelé na dně jsou finančně na dně. Vyčerpali své kreditní karty, vyčerpali své úspory a jejich mzdové zisky byly kvůli inflaci vymazány. Není divu, že se USA začínají podobat Evropě, kde energetická chudoba odsoudila k zániku miliony domácností.

Je jen otázkou času, kdy Bidenova administrativa začne rozdávat stimulační šeky na účty za elektřinu.

Přejít nahoru