Viktor Orbán

Zatímco se Evropa snaží zajistit si energii, Maďarsko podepsalo dohodu s ruským Gazpromem o dodatečném zemním plynu

V září a říjnu dodá Gazprom do Maďarska přes Srbsko maximálně o 5,8 milionu metrů krychlových zemního plynu denně více, než je množství uvedené v dlouhodobé smlouvě, oznámil ve středu na své facebookové stránce ministr zahraničních věcí a obchodu Péter Szijjártó.

“Zvýšená částka také přispívá k bezpečnosti dodávek energie do Maďarska a k tomu, že není třeba zavádět omezení v zemi kvůli nedostatku zemního plynu,” napsal a zdůraznil, že v Maďarsku bude v nadcházející zimě dostatek zemního plynu.

Szijjártó se přihlásil z Prahy během přestávky na neformálním setkání ministrů zahraničí členských států EU, aby oznámil, že zatímco v srpnu bylo maximální množství dodatečného plynu dodaného nad rámec dlouhodobé smlouvy 2,6 milionu metrů krychlových, od 1. září bude zvýšeno na maximálně 5,8 milionu metrů krychlových denně.

Tato zpráva přichází v době, kdy Evropa zažívá raketově rostoucí ceny plynu, před nimiž vedoucí představitelé průmyslu a politici varovali, že by mohly v nadcházející zimě vyvolat velké ekonomické šoky, včetně propouštění, bankrotů a dokonce i občanských nepokojů. Maďarský premiér Viktor Orbán odsoudil postoj EU k sankcím vůči Rusku a argumentoval, že evropské domácnosti jsou ty, které nejvíce trpí kvůli evropským krokům. V červenci Orbán při popisu panevropské reakce na ruskou invazi na Ukrajinu řekl: “Zpočátku jsem si myslel, že jsme se jen střelili do nohy, ale nyní se zdá, že evropská ekonomika se střelila do plic, a proto nyní lapá po dechu.” Píše portál RMX.

Ačkoli dodatečné množství plynu, které Bude Maďarsko nakupovat z Ruska, představuje pouze čtvrtinu průměrné denní spotřeby v Maďarsku, bude stále přispívat k celkovým cílům energetické bezpečnosti země.

Szijjártó rovněž uvedl, že Maďarsko podepsalo příslušnou smlouvu s Gazpromem, a uvedl, že dodávky dodatečného množství zemního plynu závisí na technických a technologických otázkách.

Přejít nahoru