Jakým člověkem je Vladimir Putin v užší společnosti? TOHLE o něm prozradil jeho bývalý kolega

Většina se totiž zatím přiklání k názoru, že jeho “speciální vojenská operace”, jak ji nazývají pouze v Rusku, byla neuvážená, uspěchaná a podle posledních informací z bojiště dost možná neúspěšná. Co tedy vedlo ruského vůdce k zahájení masivní ofenzívy? Bylo to opravdu “jen” kvůli údajnému útlaku ruského obyvatelstva na východě Ukrajiny?

Abbas Galjamov, bývalý politický poradce a Putinův autor projevů, vyjádřil několik názorů na současné kroky svého bývalého kolegy. Informuje o tom polský zpravodajský portál Wiadomości. Galjamov uzavřel spolupráci s ruským prezidentem již v roce 2002. V Kremlu, kde zastával různé funkce, působil dlouhých šestnáct let.

Galjamov se přiklání na stranu kritiků ruského prezidenta. Letos v březnu byl nucen opustit Rusko, protože se domníval, že ho Kreml již nenávidí nebo považuje za personu non grata. “Když jsem se s Putinem setkal naposledy, vůbec by mě nenapadlo, že se z tohoto člověka stane vrah a chladnokrevný zabiják,” řekl.

Jak dále upozorňuje, ruský prezident se od ukončení jejich spolupráce změnil, protože dříve ho vnímal jako “velmi dobrého nadřízeného”. “Byla radost s ním pracovat. V tomto období byl dobrým vládcem. I když měl na věci vlastní názor, vždy naslouchal ostatním politikům. Někdy ho dokonce změnil. Dnes je však diktátorem, který prosazuje radikální a často brutální rozhodnutí,” dodává Galjamov. Píše portál topky.sk.

Bývalý Putinův spolupracovník se domnívá, že ruský prezident původně nechtěl válku, ale především udržet svůj vliv v zemi a své postavení na mezinárodní scéně. Neuvážené kroky a činy ho však přiměly k rozhodnutí napadnout sousední zemi. “Jeho image velkého vůdce je v rozporu s možností ustoupit z tohoto konfliktu. Nemohu ani vyloučit, že v takové situaci nepoužije jaderné zbraně. Je šílený a nemorální. Takový člověk je schopen všeho,” vyjádřil se.

Přejít nahoru