Petr Fiala propustil 851 úředníků, aby ulevil státnímu rozpočtu. Miroslav Kalousek odhalil, jak je to ve skutečnosti

Z prominentního českého politika se stal glosátor, který má ke všemu nějakou poznámku. Jeho kritice neutečou ani Andrej Babiš, ani Petr Fiala. Rýpnutí do šéfa vlády si tedy nemohl odpustit. Premiérovi překazil oslavu Miroslav Kalousek na svém Twitteru.

Pro kontext, včera vláda schválila státní rozpočet pro rok 2023, vláda ho předložila se schodkem 295 miliard korun. A Petr Fiala se rozhodl, že českému rozpočtu trochu pomůže a pokusí se vyřešit jeho bezútěšnou situaci. Jedním z podpůrných kroků je to, že od 1. ledna 2023 ruší česká vláda 851 úřednických míst. „Plníme tak náš závazek zavádět úspory a zeštíhlit státní správu,“ napsal premiér na svém Twitteru.

Miroslav Kalousek se však nenechal opít statistickým rohlíkem. I on měl nachystané zajímavé číslo. „Vážně stojí snížení počtu úředníků o jedno procento za takovou oslavu?“ zeptal se a hned doplnil, že celkový počet zaměstnanců státu se v roce 2023 zvýší o 7,9 tisíc. „Stát ani neštíhlí, ani nehubne. Stát tloustne. Na dluh, bohužel,“ dodal.

Jiří Lobkowicz, česko-švýcarský politik a finančník, se přidal ke Kalouskovi. „Ze státního rozpočtu je placeno 427 tisíc zaměstnanců. 66 tisíc z nich lze označit za státní úředníky. Na platy těchto státních úředníků rozpočet ročně vydává kolem 23 miliard korun, veřejný sektor zaměstnává celkově zhruba 935 tisíc lidí, pětinu pracovníků v České republice,“ uvedl a zboural tak jakýkoli důvod pro oslavu toho, že se Česko ruší 851 úřednických míst.

zdroj

Přejít nahoru