Tajemství prozrazeno. Proč se KLDR vzdává jaderných zbraní?

Podobné sliby byly v minulosti ze strany KLDR dány už mnohokrát, upozorňuje Gordon G. Chang ve své analýze pro nationalinterest. Ba byly stvrzený i dohodami. Poprvé bylo memorandum o denuklearizaci podepsáno mezi oběma státy v roce 1992. Severní Korea dokonce v roce 1985 přistoupila k mezinárodní smlouvě o nešíření atomových zbraní. Tak proč bychom ji dnes měli věřit, že tentokrát bude své závazky skutečně brát vážně?

Podle Changa jsou tu minimálně dva dobré důvody proč ano. V první řadě je jednání prezidenta Donalda Trumpa se Severní Koreou. Severokorejci byli vždy zvyklí, že se s nimi jedná jako v rukavičkách, a že oni jsou tím postrachem Korey.

To se však s Trumpem změnilo. Nikdy předtím například nikdo z oficiálních představitelů USA nenazval kohokoliv z Kimů „malým tlustým rakeťákem“. Také jim nikdy nikdo otevřeně nevyhrožoval útokem.

Během krize kolem komedie Interview v roce 2014, kdy si KLDR po sérii hackerských útoků vynutila její stažení, se například Barack Obama vzmohl maximálně na to, že do svobody slova nebude zasahovat diktátor.

Tump však nechřestí jen slovy, ale zbraněmi. Vojenské jednotky na Jihu byly poprvé o 90. let posíleny, do oblasti byly přesunuty nové letecké síly. Ve skladech se hromadí zbraně včetně kazetových bomb. Do oblasti poslední dobou častěji zavítá i letadlová loď.

I přesto, že Kim vlastní atomové zbraně, vrcholem jeho námořních sil je ponorka z 60. let, v armádě vládnou čínské tanky ze 70. let a letectvo se může pochlubit maximálně Migy-29 z 80. let, pro které navíc nemá náhradní díly, takže nečinně stojí v hangárech. Kim prostě chápe, že na moderní americkou válečnou mašinérii prostě nemá.

Druhým a neméně důležitým důvodem pro změnu Kimova názoru, je ekonomická situace KLDR. Kimovi jednoduše řečeno dochází peníze. Voják elitní pohraniční jednotky, který v prosinci dezertoval, měl v žaludku neuvařená zrna kukuřice. Pokud je toto strava elitních jednotek, jak jsou na tom asi ty neprivilegované?

Podle zpráv z Číny, která se poprvé přidala k sankcím, se omezily i nákupy severokorejské kanceláře 39. Ta zajištuje nákup zboží pro Kimovu rodinu. Pokud skutečně došlo k omezení nákupu pro ni, pak musí být situace skutečně zlá.

To, zda se skutečně podaří mezi KLDR a USA vyjednat přijatelnou dohodu je zatím ve hvězdách, ale vzhledem k situaci, ve které je nyní KLDR jsou naděje skutečně vysoké, uzavírá svůj pohled na věc Chang.

(foto: Shutterstock)

Přejít nahoru