Po popravě Vánočního masového vraha Vladimíra Luleka, si dal kat panáka rumu + děsivé foto (18+)

Posledním 1209. popraveným v Československu byl Slovák Štefan Svitek. Poprava se konala 8. června 1989 v Bratislavě. Devětadvacetiletý recidivista Štefan Svitek z Brezna dostal absolutní trest za to, že ubil na smrt sekerou manželku a dvě dcery.

Posledním Čechem, který si 14. ledna 1988 vyslechl trest smrti, byl Vladimír Lulek. Poprava následovala 2. února 1989. Ačkoliv bestiální čin společností zatřásl, neposloužil jako argument k udržení trestu smrti. Co se vlastně stalo?

Když se vracel opilý Lulek dva dny před Štědrým dnem 1986 domů do bytu v Předměřicích nad Labem, chybělo k jedné z nejhorších vražd jen pár minut. Po hádce zasadil na schodišti domu své ženě 36 ran nožem, pobodal sousedku Lenku Burianová a pak se zabarikádoval v bytě. Tam pobodal tři děti své ženy a nejmladší dceru, která byla jejich.

U soudu nejdříve hrál na to, že je psychicky nemocný, neprojevoval lítost, a dokonce držel hladovku. “Nevím, proč jsem tady. O tom, že bych zabil manželku a všechny děti, nic nevím. Nic jsem jim neudělal, jsou doma, “tvrdil Lulek.

Po odsúdení na trest smrti ale povolil. „Že ma tak odsúdili po práve, ktorý na to majú, za to si môžem sám. Moc to ľutujem. Mal som ich všetky rád. Teraz nezostáva než čakať, kedy to budem mať za sebou. Bude to pre mňa len vyslobodenie,“ písal rodičom.

Vo svojich 33 rokoch si dokázal vytvoriť Vladimír Lulek veľmi zlú povesť. Rodák zo Šťáhlavy bol už predtým štyrikrát súdne trestaný, navyše chodil domov pravidelne opitý. Chuť k násiliu a alkohol vyrobili smrtiaci kokteil.

Podľa spomienok vtedajšieho člena súdneho senátu Jana Šulca (62) bol trest smrti jasnou voľbou. „V rámci záverečnej porady senát neprežíval srdcervúce rozhodovanie. Desivý následok a záver znalcov, že náprava je vylúčená, v podstate neumožňovali iný záver. Počas procesu bol Lulek vychudnutý hladovkou a k súdu jazdil kvôli slabosti na invalidnom vozíku. Jediná reakcia prišla až po vyhlásení rozsudku, kedy niekoľkokrát vzdychol.“

Pri poslednom životnom okamihu odsúdeného bol kat, dvaja pomocníci, náčelník väznice, sudca a lekár. Spútaný odsúdenec bol tunelom pankráckej väznice privedený k šibenici, lekár ho skontroloval a kat s pomocníkmi mu dali na krk slučku. Pod odsúdeným sa potom prepadla podlaha a zlomil si väzy. Kat potom odišiel na panáka rumu.

(zdroj: stcity.sk)

Přejít nahoru