Postřelil malou holčičku a její rodiče kvůli míči kutálejícímu se na jeho zahradě. Mnoho Američanů je paranoidních a střílí, aniž by se ptali

A naposledy v úterý v Severní Karolíně se basketbalový míč nedopatřením skutálel do cizího dvora.

Ve Spojených státech se v posledních dnech v médiích hromadí případy, kdy podobné nevinné chyby vedly k tragédiím. Lidé žijící v domě nebo sedící v autě se cítili ohroženi cizími lidmi a museli se bránit střelnou zbraní.

V jednom případě střelec zastřelil dvacetiletou ženu v autě, které omylem zaparkoval na příjezdové cestě ke svému domu, a došlo i ke zranění dalších.

Z dosud zveřejněných informací vyplývá, že ani v jednom případě střelci nehrozilo reálné nebezpečí.

Není jasné, zda jde o trend, nebo jen o náhodu. Jak uvádí New York Times, odborníci hovoří o řadě důvodů, proč může být takových případů v poslední době více.

Především se v USA zvýšil počet lidí, kteří mají zbraň. Pandemie kovidů a sociální nepokoje spojené s hnutím Black Lives Matter v roce 2020 vedly v posledním desetiletí k rekordnímu nárůstu prodeje zbraní. Za poslední dva roky si zbraň pořídilo přibližně pět procent Američanů, kteří ji dříve nevlastnili.

Poslední případ se stal v úterý v Severní Karolíně. Nedaleko Gastonie si děti hrály na ulici s basketbalovým míčem, mezi nimi i šestiletý Kinsley White. Míč se náhle dokutálel na dvůr jejich souseda, jistého Roberta Singletaryho. Ten podle svědků rozzlobeně vyšel z domu se zbraní a začal střílet.

Na pomoc přišli Kinsleyho rodiče. Rozzuřený soused je všechny tři zastřelil. “Toho muže ani neznáme,” řekla místním médiím holčička, která měla na tváři krvavou stopu po výstřelu.

Její rodiče dopadli hůře, otec byl ještě ve čtvrtek v nemocnici. Útočník utekl, ale ve čtvrtek večer se sám přihlásil na policii v Tampě na Floridě.

Ve Spojených státech existují dva zákony, které běžným lidem umožňují použít k obraně zbraň. První se neoficiálně nazývá Castle Doctrine (volně přeloženo jako doktrína obrany domova) a druhý se nazývá Stand Your Ground (právo neustupovat).

Tyto zákony se v jednotlivých státech liší, ale obecně platí, že téměř všechny státy mají zakotveno, že proti vetřelci ve vlastním domě můžete použít legitimní obranu, včetně střelné zbraně (Castle Doctrine).

V roce 2005 Florida jako první rozšířila tento zákon o zákon zvaný Stand Your Ground (Stůjte na svém místě). Ten říká, že pokud vás někdo ohrožuje mimo váš domov, například na ulici, můžete se bránit použitím smrtící síly.

Celkově od té doby přijaly takový zákon přibližně dvě třetiny států USA. V ostatních státech máte povinnost ustoupit, pokud je to možné (Duty to Retreat).

Obhájci zbraní tyto dva zákony hájí. Podle nich dávají lidem možnost se bránit. Často argumentují tím, že nejlepší odpovědí na zlého člověka se zbraní je dobrý člověk se zbraní.

Odpůrci je označují za zákon “Shoot First”, který lidem umožňuje nejdříve střílet a pak se ptát.

Více info na dennikn.sk

Přejít nahoru