Vědci uvedli potraviny, které vás zachrání před demencí

Není tajemstvím, že mnozí lidé, jež si zvykli na určitý jídelníček, konzumují dlouhá léta stejnou kombinaci potravin.

Francouzská vědkyně Cécilia Samieri se spolu s kolegy z Univerzity v Bordeaux rozhodla zjistit souvislost mezi stabilní kombinací potravin, takzvaných potravních sítí, s rizikem vývoje demence ve stáří.

„Existuje složité vzájemné spojení potravin v jídelníčku a musíme si pamatovat, jak to může ovlivnit mozek, protože dieta může být dobrým způsobem, jak předejít demenci,“ cituje doktorku Samieri zpráva pro tisk Americké neurologické akademie.

Průzkumu zahájeného před pěti lety se zúčastnilo 627 starších lidí (průměrný věk 78 let). 209 z nich mělo demenci, 418 ne. Na začátku průzkumu vyplnili účastníci dotazník, ve kterém uvedli, které potraviny jedli poslední rok a jak často, počínaje jednou měsíčně až čtyřikrát denně. Pak je vědci sledovali a každé dva nebo tři roky podrobili vyšetření.

Výsledky vyšetření ukázaly, že u lidí, jejichž jídelníček se skládal hlavně z velmi zpracovaného masa, potravin s velkým obsahem škrobu, jako například brambory, předkrmy, pečivo a zákusky, se demence vyvíjela rychleji než u lidí, kteří konzumovali zdravější a rozmanitější potraviny.

„Předcházející průzkumy ukázaly, že zdravá dieta bohatá na listovou zeleninu, bobule, ořechy, celozrnné potraviny a ryby dokáže snížit riziko vývoje demence. Zkoumali rovněž kvantitu a četnost jídla. Náš průzkum šel ještě dál. Prozkoumali jsme potravní sítě komplexně,“ sdělila doktorka.
I když lidé s demencí i ti bez měli prakticky stejné množství a stejný seznam potravin, rozdíly mezi skupinami spočívaly právě v jejich kombinaci.

V potravních sítích lidí s demencí patřilo hlavní místo velmi zpracovanému masu (salámům, paštikám), které kombinovali s potravinami s velkým obsahem škrobu, jako jsou brambory, alkohol, různé předkrmy a sladké pečivo. Lidé, jež demenci neměli, jedli maso nebo drůbež s různými přílohami, ovoce, zeleninu, mořské plody. Jejich jídelníček byl mnohem rozmanitější.

„Zjistili jsme, že větší počet rozmanitých zdravých potravin snižuje riziko vývoje demence. Rozdíly v potravních sítích se daly fakticky spatřit dlouho předtím, než byla diagnostikována demence,“ sdělila vědkyně.

zdroj: cz.sputniknews.com

Přejít nahoru