Důkazy poskytnuté Mezinárodnímu trestnímu soudu dokazují, že neuznaný prezident Alexandr Lukašenko se podílel na deportaci dětí z Ukrajiny

Běloruský opoziční aktivista Pavel Latuška oznámil, že poskytl Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) materiály prokazující zapojení Západem neuznaného běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka do nuceného přemístění ukrajinských dětí do Běloruska.

Informovala o tom v noci na čtvrtek agentura AP, kterou citovala agentura TASR. Bývalý běloruský ministr kultury Latuška v úterý uvedl, že materiály naznačují, že více než 2100 ukrajinských dětí z nejméně 15 Ruskem okupovaných ukrajinských měst bylo se souhlasem Lukašenka násilně převezeno do Běloruska. Jsou mezi nimi sirotci, děti s postižením a děti, jejichž rodiče byli zbaveni rodičovských práv.

Latushka získala dopis z 23. března, který se odvolává na rozhodnutí ruského prezidenta Vladimira Putina a Lukašenka poskytnout dětem “humanitární pomoc” a také na plány přesídlit letos do Běloruska téměř 2 000 sirotků a dětí žijících v “obtížných podmínkách”.

Byly jim vymyty mozky

Opoziční centrum pod vedením Latušky tvrdí, že má důkazy o tom, že ukrajinské děti byly umístěny v pěti táborech a sanatoriích v Bělorusku, kde prošly “ideologickým vymýváním mozků a rusifikací” a poté byly poslány do Ruska k adopci.

Podle běloruské opozice by tyto činy mohly být kvalifikovány jako válečný zločin a přiměly by Mezinárodní trestní soud k vydání zatykače na Lukašenka – jak to již učinil v případě Putina.

Úřad žalobce ICC ve středu nepotvrdil přijetí materiálů, které Latushko popsal, s odvoláním na povinnost chránit důvěrnost získaných informací.

Více info na aktuality.sk

Přejít nahoru