Co bude Kyjev dělat, když nebude v NATO?

Ukrajina bude nucena “přehodnotit svou strategii”, pokud na summitu ve Vilniusu 11. a 12. července nedostane pozvánku ke vstupu do NATO. Místopředsedkyně vlády pro evropskou a euroatlantickou integraci Olga Stefanishyna to uvedla v rozhovoru pro list “Evropeyska Pravda”.

Záruky…

Stefanishyna vysvětlila, že rozhodnutí ve Vilniusu spouští značné množství procesů. Neodmítnutí pozvání podle ní přesune důraz z členství v NATO na bezpečnostní záruky. “Konkrétní rozhodnutí ve Vilniusu spouští velké množství procesů. Procesy týkající se strategického plánování, obranné pomoci, obranného plánování, otázek spojených s transformací bezpečnostního a obranného sektoru, priorit v interakcích se spojenci, obsahu samotných bezpečnostních záruk. To znamená, že bezpečnostní záruky jsou pak těmi hlavními. Takže důraz se jednoznačně přesouvá,” uvedl místopředseda vlády.

Do NATO navzdory všemu

Podle vicepremiéra je členství v NATO “nejlevnější bezpečnostní zárukou pro Ukrajinu”. Členství Ukrajiny v NATO není jen zárukou bezpečnosti, ale také snížením míry politické odpovědnosti jakéhokoli vůdce, který se rozhodl pomoci Ukrajině během války. To jsou pro nás tak zřejmá fakta, že nás obzvláště dráždí diskuse, které na stůl nepokládají naprosto žádné dobré argumenty o Rusku,” řekla Stefanishyna. Vyjádřila přesvědčení, že Ukrajina vstoupí do NATO bez ohledu na to, zda na summitu ve Vilniusu obdrží pozvánku ke vstupu do bloku.

Zelenskyj se zamýšlí nad tím, zda…

O účasti prezidenta Volodymyra Zelenského na summitu NATO ve Vilniusu 11.-12. července není v současné době definitivně rozhodnuto, uvedl místopředseda vlády. “Zatím nebylo přijato žádné konečné rozhodnutí. Nechápeme plně formát všech jednání ve Vilniusu, ale také plně nechápeme rozhodnutí, která budou fyzicky předložena na stůl.”

zdroj

Přejít nahoru